Thomas More-studenten denken out of the box voor Port of Antwerp

De studenten van de opleiding Supply Chain Management van hogeschool Thomas More in Mechelen werken nieuwe businessideeën uit tijdens een hackathon. Ze doen dat in samenwerking met Port of Antwerp.

Voor de tweedejaarsstudenten in de logistiekgerichte opleiding Supply Chain Management is een hackathon de uitgelezen manier om hun kennis te toetsen aan de verwachtingen van een grote sectorspeler. De vorige editie van de hackathon werd georganiseerd in samenwerking met Brucargo, voor de editie van dit jaar werden de handen in elkaar geslagen met Port of Antwerp. In de afgelopen week zaten de studenten in groepjes van vier samen om een idee uit te werken, door omstandigheden weliswaar in virtuele ‘vergaderkamers’ waar ook de docenten konden ‘binnenwandelen’ om advies te geven. De studenten zullen hun ideeën in de komende weken verder aanscherpen in afwachting van de finale op 26 mei, die indien mogelijk fysiek plaatsvindt in het Antwerpse Havenhuis.

Port experience

Philippe Beaujean, manager Shippers & Forwarders bij het Havenbedrijf, overziet samen met zijn team de hackathon. Ook innovationmanager Piet Opstaele en marketing intelligence advisor Nathalie Inion zetten hun schouders onder het project. “We onderzoeken bij Port of Antwerp hoe we als servicebedrijf ook nieuwe producten in de markt kunnen zetten”, zegt Philippe. “We zijn al goed in ideation en prototyping, in het vermarkten van die ideeën hebben we minder ervaring. De studenten komen op korte tijd met enkele frisse, soms wilde ideeën: een ‘port experience’ in een afgeschreven vrachtschip bijvoorbeeld, de uitbouw van een waterkrachtcentrale in de haven, of het ontwikkelen van een multimodale app. Die ideeën worden nu verder uitgewerkt. We hopen uiteraard dat hun appetijt voor de maritieme sector wordt aangewakkerd.”

Haven ermee aan de slag

Docent Ward Bosmans is zeer te spreken over de samenwerking. “Het is indrukwekkend om te zien hoe goed de virtuele oplossingen gewerkt hebben nu de studenten niet fysiek kunnen samenzitten. Bedoeling is dat de ideeën van de studenten nu worden uitgewerkt tot concrete businessmodellen. De haven moet er aan het eind van de rit ook echt mee aan de slag kunnen.”

Michiel Leen