Roger Van den Bossche neemt met gemengde gevoelens afscheid van OTM

OTM, de belangenvereniging voor logistiek, handel en industrie, zwaait Roger Van den Bossche uit, die het 32 jaar lang opnam voor de sector. De 80-jarige Van den Bossche kijkt met gemengde gevoelens terug. "Veel dossiers zijn amper vooruit geraakt."

Tweeëndertig jaar lang was Roger Van den Bossche aan de slag bij OTM. In die tijd wierp hij zich op als verdediger van de belangen van de logistiekindustrie en fungeerde hij binnen OTM als 'geheugen' van de organisatie. Op zijn tachtigste vindt Van den Bossche het welletjes. "Ik heb de afgelopen jaren een zo goed als voltijdse bezigheid gehad met OTM", klinkt het. "Het beheer van de organisatie, maar ook de opvolging van de dossiers in de verschillende adviescommissies, de onderhandelingen over AEO, veiligheid, noem maar op, je kunt niet zeggen dat we stilgezeten hebben."

Files in 2000

Van den Bossche is trots op verwezenlijkingen zoals het OTM-memorandum en het mobiliteitsconcept. Maar terugblikkend is er ook wrevel. "We hebben als organisatie doorheen de jaren heel veel voorstellen op tafel gelegd, het is spijtig dat er relatief weinig van verwezenlijkt is. De ingewikkelde structuur van het land maakt dat het bij grote woorden is gebleven. De mobiliteitsproblemen hebben we al in 2000 aangekaart. Onaanvaardbaar lang voor een regio die zich opwerpt als logistiek hart van Europa. Anderzijds hebben projecten als 'Topcoach-toptalent' en onze Hackathon hun succes bewezen."

"Genoeg gedaan"

Intussen onderzoekt OTM hoe het, samen met andere organisaties die spreken voor de logistieke sector, de krachten kan bundelen om krachtiger op tafel te kunnen kloppen bij de beleidsmakers. "We moeten samenwerken én OTM moet zich als netwerkorganisatie profileren", meent Van den Bossche. 

Wat er ook van zij, Van den Bossche gaat nu vooral voor de rust. "Wat ik nog ga doen? Niks!", lacht hij. "Ach, ik hou nog wel enkele projecten en studies in de gaten, uit gewoonte. Ik sta altijd open voor vragen om advies. Maar ik denk dat ik genoeg gedaan heb." 

Michiel Leen