Kookboek ‘Smaken van de haven’: 50 recepten, 25 nationaliteiten  

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Bart Vercruyssen
Bart Vercruyssen © Bart Vercruyssen

Een nieuw kookboek verkent de haven van Antwerpen aan de hand van een bundel recepten. De auteurs werden geïnspireerd door de tientallen nationaliteiten die de haven kleur geven.  

‘Smaken van de haven’ is een initiatief van communicatieman Bart De Clerck, Bjorn Verhoeven (Van Wellen Group) en Bart Vercruyssen. Vercruyssen mocht als gepassioneerde amateurkok enkele jaren geleden de titel ‘Kok van ’t Stad’ van de lokale tv-zender ATV op zijn naam schrijven. “Bart en Bjorn kwamen aanzetten met het idee”, zegt Vercruyssen. “We wilden 25 nationaliteiten en 50 gerechten verzamelen die een link hebben met de haven. Daartoe zijn we gaan praten met mensen uit alle geledingen van de Antwerpse haven: dokwerkers, loodsen, maar even goed CEO’s.”  

Eenvoudig en verrassend

Dat levert een brede waaier aan gerechten op. “We vonden wel dat het eenvoudige gerechten moesten zijn, die je met ingrediënten uit de supermarkt moet kunnen bereiden. Voor sommige bereidingen, zoals bakbanaan, is dat niet evident. We wilden ook de te voor de hand liggende keuzes vermijden. Als het over Spanje of Italië gaat, gaan wij dus niet over paëlla of pasta beginnen. We verkennen ook de Noorse keuken: zo maken we een visgerecht met zalm in een soort bearnaise en een hartige aardappeldumpling in een rijke varkensbouillon met spek.” 

Mobiele keuken 

Heeft Vercruyssen een band met de haven? “Zoals veel Antwerpenaren ken ik de haven vaag en voelde ik me er niet echt bij betrokken. Voor dit boek zijn we vaak op locatie gegaan. We hebben een kleine mobiele keuken gebouwd die ons in staat stelde om de haven in te trekken. Dat levert mooie beelden op aan boord of bij een sluis.”  

Bekende namen 

Het boek mikt op een breed publiek, maar ook voor ingezetenen van de Antwerpse haven is het een interessant boek. De kans is groot dat je er een van je internationale collega’s in herkent. De namen van Rob Harrison (DP World), Sonia Montes (SEA-invest) of Kin Wing Cheung (ASV: The Next Generation, COSCO), die in hun culinaire roots laten kijken, doen vast een belletje rinkelen. 

De recepten gaan gepaard met interviews en beelden van de internationale gezichten die je in de haven treft. Het team achter het boek organiseerde zelfs een proeverij in het Havenhuis, waar het boek ook wordt voorgesteld op dinsdag 7 december.  

‘Smaken van de haven’ is een uitgave van Pandora Publishers. De prijs bedraagt 30 euro exclusief btw. Vanaf 50 exemplaren wordt dat 25 euro exclusief btw. Bestellen kan via bart@com-fort.eu.  

Michiel Leen