Jongste Havenheldin Claartje: "Waterbus met de dag populairder"

Met haar 22 lentes is Claartje Hermans de jongste Havenheldin tot dusver. Als stewardess van de Waterbus zag ze de populariteit van de riviervaarten enkel toenemen.

De 22-jarige Claartje Hermans had de nominatie van Havenheldin niet verwacht. Haar collega's bij De Waterbus droegen haar in het geniep voor. Op de Facebookpagina van de Havenhelden is te zien hoe de collega's Claartje verrassen met haar nominatie. Gebrand Schutten, CEO van Aqualiner, dat de Waterbussen uitbaat, looft Claartje voor haar uitstraling en haar hands-onaanpak. 

Die heb je ook nodig, want steward(ess) aan boord van de Waterbus word je niet zomaar. Sterker nog: je hebt er een dienstboekje als matroos voor nodig. Dat had Claartje op zak van haar opleiding Rijn- en binnenvaart. "Als het echt moet kan ik zelfs met de Waterbus varen. Alleen aanleggen kan ik niet", klinkt het. Claartje komt uit een maritieme familie: haar grootvader werkte bij de sleepdienst, haar broer en neef werken bij Dredging International en haar oom en vader bij de marine. 

“De bezoekersaantallen blijven stijgen. Toen ik begon in november 2017 zag ik ’s ochtends tussen de 30 en 40 mensen. Tegenwoordig gaat dat tot 180 en dat zijn dan de vroege uurtjes hé. Als er iets te doen is in Antwerpen, zitten we quasi de hele dag vol", klinkt het. De werking van de Waterbus wordt dit najaar uitgebreid met drie extra schepen. 

Collega's gezocht

Daarom is de rederij op zoek naar collega's voor Claartje. Voorlopig springen jobstudenten in. "Je moet wat geduld hebben met de mensen, ze kunnen intomen wanneer het druk is of het schip volzet raakt", zegt Hermans. "En vragen kunnen beantwoorden, zowel toeristische als meer technische. De populairste? Hoe snel het schip vaart. 45 à 47 per uur met de stroom mee, 35 à 37 tegen de stroom in." 

Haar favoriete Waterbus? "De Aqua Diamond is de nieuwste en dat zie je aan zijn inrichting. Qua uitzicht vind ik de Aqua Ruby mooier. Die is meer gestroomlijnd en heeft vooraan een mooie spitse neus. Varen doen de Ruby en Diamond even snel, ook al ervaren klanten soms dat de ene sneller vaart dan de andere.”

De nieuwbakken Havenheldin zit deze week thuis met een verstuikte enkel. Is het dan zo gevaarlijk op de Waterbus? "Neen, een opstapje dat je twintig keer per dag doet, en de eenentwintigste kijk je niet uit en bezeer je je", lacht Claartje. "Ik kijk er naar uit om over enkele dagen weer aan de slag te gaan. Het is een toffe job met leuke collega's." 

Michiel Leen