G4S: “Veiligheid personeel primeert bij incidenten met transmigranten”

In Zeebrugge werden in twee dagen 63 transmigranten opgepakt, waarvan enkelen een halsbrekende sprong naar een ferry waagden. Ondertussen gaf de rechtbank elf maanden celstraf aan een Algerijn voor het gooien met stenen naar een bewakingsagente.

De politie trof de afgelopen twee dagen 63 transmigranten aan in Zeebrugge. Dat is een opmerkelijk hoog aantal, maar een directe verklaring lijkt daar niet voor te zijn. Woensdag ging het om 33 mensen, waarvan enkelen zich agressief opstelden tegenover de politiediensten. Donderdag over 30 andere illegale vluchtelingen.

Volgens de Belga-verslaggeving klommen enkele transmigranten bovenop de gangway van de ferries, meer dan tien meter hoog. Toen een ferry kwam aangemeerd waagden ze de sprong van ongeveer twee meter ver om op de boot te geraken. De politie werd verwittigd en kon op de ferry de waaghalzen inrekenen. Gisteren, donderdag 12 juli, werd een minderjarige transmigrant gevat die een steen door de ruit van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge gooide.

Elf maanden cel

Gisteren veroordeelde de correctionele rechtbank van Brugge een 26-jarige Algerijn tot elf maanden effectieve gevangenisstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen en voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Hij behoorde tot een groepje dat zich op 27 maart tegen een beveiligingsagente keerde. Toen twee havenarbeiders de vrouw ter hulp snelden, werd de beveiligingsagente met stenen bekogeld en drie keer geraakt.

Hoewel de beklaagde op de zitting formeel door het slachtoffer herkend werd, hield hij vol dat hij niet zelf met stenen gooide. Met elf maanden gevangenisstraf komt hij er volgens ingewijden goedkoop vanaf. Wegens plaatsgebrek in de gevangenissen worden enkel celstraffen vanaf drie jaar uitgevoerd maar voorlopig blijft de veroordeelde opgesloten in afwachting van de procedure van hoger beroep. Van zodra hij vrijkomt, wordt hij wellicht naar een gesloten asielcentrum overgebracht. De kans dat hij in ons land asiel krijgt, is zeer gering vermits Algerije als politiek stabiel beschouwd wordt. Na de procedure wacht hem allicht uitwijzing.

Burgerplicht

Op een eerdere zitting vertelde de bewakingsagente dat indringende transmigranten ‘dagelijkse kost’ zijn in het havengebied. Hoe gaan beveiligingsfirma’s daarmee om? “De veiligheid van ons personeel primeert. We geven duidelijke instructies over wat onze mensen wel of niet moeten doen in gevaarlijke situaties zoals incidenten met transmigranten. De laatste maanden leek hun aantal verminderd maar de jongste dagen is er weer een opflakkering”, zegt verkoopdirecteur Bart Verbeeck van G4S Belgium & Luxemburg, dat in Zeebrugge talrijke klanten telt.

“Als het om tijdelijke fenomenen gaat dan schakelen de bedrijven meestal enkel extra bewakingsagenten in. Wanneer het om een structureel probleem gaat, dan wordt bovendien geïnvesteerd in technische beveiligingsmiddelen. De bedrijven worden in elk geval niet geholpen door de wetgeving want zij worden verantwoordelijk gesteld wanneer bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk illegalen aangetroffen worden. De raad die wij aan iedereen kunnen geven is: toon je burgerplicht wanneer je zaken ziet die niet normaal zijn. Rapporteer ze aan de politionele diensten die het nodige zullen doen”, aldus Verbeeck.

Roel Jacobus