Daria Lansink: "Wifi en uitstapje regelen voor buitenlandse cursisten"

APEC, het internationale trainingscentrum van de haven van Antwerpen, ontvangt cursisten uit alle hoeken van de wereld. Daria Lansink leidt hun verblijf in goede banen en handelt de soms verrassende praktische vragen van het gezelschap af.

APEC, het opleidingscentrum van het Antwerpse Havenbedrijf, organiseert dit najaar voor een tweede maal een tiendaags seminarie rond smart port technologies. Het seminarie focust op nieuwe en innovatieve businessmodellen en concepten binnen de havenwereld. Op deze seminaries komt steevast een erg internationaal publiek af. Project executive Daria Lansink vertelt wat er allemaal bij komt kijken om hun verblijf zo succesvol en aangenaam mogelijk te maken.

Alle uithoeken 

“De opleiding Smart Port Technologies kreeg een recente update onder impuls van het Antwerpse Havenbedrijf”, weet Lansink. “Mensen van verschillende afdelingen van het Havenbedrijf zijn bij het programma betrokken. Maar ook privébedrijven en de publieke sector doen mee. We mikken op een doelgroep met een achtergrond zoals innovatiemanager en business administrators.”

Die deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld. Op de deelnemerslijst van een vorige editie prijkten namen uit Mozambique, India, Kenia, Oekraïne enzovoort. “We begeleiden de mensen van start tot einde en presenteren naast APEC en Port Of Antwerp International ook de publieke en privésector van de Antwerpse haven. Er staat ook een stadswandeling op het programma, naast bezoeken aan North Sea Port en Zeebrugge.” Daria moet ervoor zorgen dat dat bonte gezelschap na afloop van het seminarie tevreden en goed geïnformeerd terugkeert naar hun thuishaven.

Wifi en weekendje Parijs

Soms zijn de vragen erg praktisch. “Hoe de wifi werkt bijvoorbeeld, of hoe ze een weekendje naar Parijs kunnen.” Daria maakt de cursisten ook wegwijs in de APEC-app, waarin ze hun lessenroosters en documenten kunnen zien, en waarmee ze in contact kunnen treden met hun lesgevers. Daarnaast organiseert Daria contacten voor cursisten die van hun verblijf in Antwerpen gebruik willen maken om te netwerken.

Zelf vliegt ze er ook regelmatig op uit: recent nog naar Oekraïne, in juli naar Roemenië. “We doen in samenwerking met Port of Antwerp International ook aan businessdevelopment”, klinkt het.

Michiel Leen