Anne-Pascale Mornard (Zeevaartschool): “De 15% vrouwen brossen minder”

Anne-Pascale Mornard geeft sinds vier jaar les als assistente Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Het aantal vrouwelijke docenten is er in de laatste vijftien jaar sterk gegroeid. “Ik ben meteen verwelkomd geweest.”

Anne-Pascale Mornard geeft zowel theorie- als praktijkles aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen (HZS) waaronder meteorologie, veiligheid en praktijk aan boord van tankers. 

Van 1998 tot 2002 zat ze zelf op de schoolbanken van HZS. “Er was toen één vrouwelijke leerkracht nautische vakken. Ze was er nog maar net begonnen en is er nog altijd”, vertelt ze. “De meeste administratieve medewerkers zijn vrouwen. Het aantal lesgeefsters is vandaag gegroeid tot vijftien ten opzichte van een dertigtal mannen. Met de bouw van de nieuwe campus geven veel mannelijke docenten les op een andere locatie. De machineafdeling zit bijvoorbeeld op linkeroever. Dat geeft de school nog een meer vrouwelijk gezicht”, lacht Anne-Pascale.

Exmar

Na haar studies werkte ze zeven jaar lang aan boord van gastankers voor het Antwerpse Exmar Shipmanagement. Ze was eerst aspirant en groeide door tot eerste officier. “We voeren gedurende drie maanden zowel in Europa, Azië als Noord- en Zuid-Amerika”, vertelt ze. “Alleen de Stille Oceaan heb ik niet doorkruist tot mijn grote spijt.”

“Doorgaans waren we met twee vrouwen aan dek”, vertelt ze. “Ik heb het nooit echt als een probleem ervaren om vooral met mannen samen te werken. Aan boord van een schip werk je het meeste van de tijd toch alleen.”

Soms eenzaam

“Ik vond het veel moeilijker om door weinig Belgen omringd te zijn”, gaat ze verder. “Een keer waren alleen de kapitein en ik Belg. Als de andere nationaliteiten in grote aantallen waren, werden er groepjes gevormd en kon ik me soms wel eenzaam voelen. Je hebt niet meteen iemand om mee te babbelen.”

Naast docenten van vroeger

Bij de geboorte van haar eerste kind ruilt Anne-Pascale het water in voor het land en gaat ze aan de slag op de afdeling Marine en HSEQ (Health, Safety, Environment & Quality) bij Exmar. Na zeven jaar stapt ze over naar de Hogere Zeevaartschool. “Een paar van mijn collega’s, zelf nog voormalige kapiteins, waren vroeger mijn docenten. Vandaag sta ik naast hen en geef ik met hetzelfde enthousiame mijn kennis en ervaring door. Dat geeft een heel bijzonder gevoel.”

“Ik ben ook meteen verwelkomd geweest”, gaat ze verder. “Dat komt allicht omdat ik zelf nog heb gevaren, en eerst een ander traject in de maritieme sector had voor ik het onderwijs instapte.”

Bewuste keuze

Sinds de eerste vrouw in 1985 aan HZS is afgestudeerd, neemt ook het aantal afgestudeerde vrouwen toe. “Zo’n 15% van de leerlingen zijn vrouwen, maar het lijkt soms meer want ik heb de indruk dat de meisjes minder brossen”, lacht ze. “Ik denk ook dat de vrouwen die bij ons beginnen vaker eindigen net omdat ze de bewuste keuze hebben gemaakt om voor een richting te gaan die nog traditioneel als mannelijk wordt gezien. Daarom zijn ze net iets gemotiveerder.”

Julie Desmet