Professionele zeevarenden krijgen internationaal pleziervaartbewijs

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
De oude vissershaven van Zeebrugge
De oude vissershaven van Zeebrugge © RJ

Op vraag van de sector kunnen zeevarenden voortaan een internationaal pleziervaartbewijs aanvragen. Het gaat onder meer over officieren in de koopvaardij en schippers in de visserij, in totaal een groep van zo’n tweeduizend mensen.

Het International Certificate for operators of pleasure Craft (ICC) is een internationaal vaarbewijs voor de pleziervaart dat in verschillende Europese landen wordt erkend. De Belgische nationale brevetten daarentegen – zoals het stuurbrevet, het brevet van yachtman en yachtnavigator – worden in het buitenland bij de plaatselijke autoriteiten of bij bootverhuurders niet altijd aanvaard als bewijs van vaarbekwaamheid. Dat in tegenstelling tot houders van een pleziervaart- of beroepsbrevet binnenvaart.

Op vraag naar gelijkstelling vanuit de sector van de zeevarenden, breidde vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de wetgeving rond de ICC-brevetten uit. Hierdoor kunnen nu bijvoorbeeld officieren in de koopvaardij of schippers in de visserij, een ICC-brevet aanvragen. België telt een tweeduizendtal personen met een beroepsbrevet Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) die hiervan gebruik kunnen maken.

Maritieme excellentie

“Dit is een bevestiging van de Belgische maritieme excellentie”, zegt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur Hogere Zeevaartschool Antwerpen. “De aanpassing is een prachtige evolutie om iedereen die op het water vertoeft, dichter bij elkaar te brengen. Het doorstromen van commerciële naar pleziervaart en omgekeerd, zal duidelijker en eenvoudiger gaan.”

Om een Belgisch, levenslang ICC te bekomen, volstaat het om Belg te zijn of een officieel verblijfsadres in België te hebben en over een gepast Belgisch brevet te beschikken. Het brevet is geldig voor motorvaart in de kustwateren en kan – na een erkende praktijktest – uitgebreid worden met een toelating voor zeilvaart. Ook voor de binnenwateren kan een toelating toegevoegd worden nadat bijkomend een beperkt stuurbrevet behaald wordt.

Digitale aanvraag

“We roepen ook de papieren mallemolen een halt toe”, zegt minister Van Quickenborne. “Voor de gebruiksvriendelijkheid werd de aanvraagprocedure voor het ICC-brevet gedigitaliseerd.”

Het ICC-brevet wordt uitgereikt door de afdeling Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Roel Jacobus