Benelux-akkoord over 45’ containers over de weg

De drie ministers van Buitenlandse Zaken uit de Benelux ondertekenen maandagmiddag in het Rotterdamse stadhuis een ministrieel besluit dat het grensoverschrijdend transport van 45’ containers over de weg mogelijk maakt.

Vooral in het shortsea transport zijn palletwide 45’ containers zeer populair geworden. Omdat deze containers 13,72 meter lang zijn, legt Europa echter beperkingen op. Artikel 350 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie laat de Benelux-landen echter toe om in de vorming van hun intra-Benelux interne markt verder te gaan dan de stand van zaken binnen de Europese Unie.

De drie Beneluxlanden zijn de eerste Europese lidstaten die een vlot verkeer van deze populaire containers via de weg regelen.

Voor de ondertekening van dit akkoord is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, gastheer. Didier Reynders en Jean Asselborn tekenen namens België en Luxemburg.

In de sector wordt de liberalisering van het vervoer van 45' zeecontainers positief onthaald, maar echt veel verder komt men er nog niet mee. "Dit is goed, maar wat wij als operators nodig hebben is zo'n akkoord op Europees niveau zodat we met onze containers kunnen concurreren met trailers", reageert Jef Huyben, chief commercial officer van ECS European Containers. "Men is daar mee bezig, maar ik hoorde onlangs nog dat het nog lang zal duren."

'Week van de Logistiek'

De ondertekening van het Benelux-akkoord vormt het startsein van de ‘Week van de Logistiek’ van het secretariaat-generaal van de Benelux. Het bevorderen van logistieke samenwerking is één van de prioriteiten uit het Benelux-jaarplan 2014.

De belangrijkste ambtenaren van de transportministeries van de Benelux-landen zullen in het kader van de ‘Week van de Logistiek’ op 2 oktober in Luik samenkomen om bestaande Benelux-acties te evalueren en nieuwe prioriteiten voor 2015 vast te leggen.

Op de luchthaven van Luik vindt op 2 en 3 oktober ook een logistieke conferentie plaats over kansen en knelpunten in de logistieke die door meer samenwerking in Benelux-verband beter benut of opgelost kunnen worden. Daar zal ook een nieuw verdrag over grensoverschrijdende inspecties van het wegvervoer ondertekend worden.