Zalando kiest locatie voor mega DC

Zalando gaat door Goodman een mega-fulfillment center van 130.000 m² laten bouwen, dat wellicht het grootste in Europa wordt. De gekozen locatie is Lahr in Baden-Württemberg.

Het e-commerce platform voor kleding, schoenen en modeartikelen Zalando beschikt al over drie andere logistieke gebouwen, die ook allemaal in Duitsland gelegen zijn: het kleinere (25.000m²) centrum in Brieselang dat in 2011 openging, Erfürth dat sinds 2012 operationeel is en Mönchengaldbach dat in 2013 werd geopend. Die twee laatste zijn 125.000 m² groot. Het zouden vandaag de grootste fulfillment-centra voor de e-commerce in Europa zijn. Lahr wordt nog groter.

Zalando organiseert zijn logistiek zelf, maar voor zijn distributiecentra doet het een beroep op logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman. Die heeft in Duitsland alleen al 1 miljoen vierkante meters logistieke gebouwen ontwikkeld voor de sector van de e-commerce.

Momenteel werken bij Zalando 5.000 mensen in de logistiek. In Lahr komen er nog eens duizend bij.

Meer ruimte

Het nieuwe centrum zal specifiek gericht zijn op de Zuid-Duitse, Zwitserse en Franse markten. Zo komt er in de andere centra ruimte vrij om de snelle groei van de digitale modehandel op te vangen. Zalando is momenteel actief in vijftien landen: naast Duitsland zijn dat België, Nederland, Luxemburg, het VK, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en Polen. De hele logistiek is in Duitsland geconcentreerd.

De webwinkels van Zalando krijgen 135 miljoen bezoeken per maand. Het bedrijf telt 16.4 miljoen actieve klanten. 57% van het verkeer komt nu al van mobiele apparaten.