VIL-app tegen domino-effecten supplychain lokt grote transporteurs

VIL zal met Sirris, Howest en onder meer Eutraco, H.Essers en Trafuco een app ontwikkelen die een proactieve voorspelling in de keten mogelijk maakt. Via artificiële intelligentie zal ze rekening houden met onverwachte gebeurtenissen.

Volgens Marc Van den Broeck, zaakvoerder bij Trafuco, laat een snelle en efficiënte dienstverlening niet veel ruimte voor onverwachte incidenten in de supplychain. “Dankzij artificiële intelligentie hopen wij proactief te kunnen anticiperen op toekomstige of onverwachte schommelingen in de vraag of op andere problemen. Zo kunnen wij onze klanten beter van dienst zijn”, zegt hij.

Supplychains worden almaar complexer, terwijl ‘just in time’ vaak de norm is geworden. Onverwachte gebeurtenissen bij een van de schakels zorgen voor significante problemen bij meerdere bedrijven die in die keten betrokken zijn. “De complexe supplychains van vandaag vragen om een zo goed mogelijke planning en voorspelling, die dus niet alleen rekening houden met de vraag en de capaciteit, maar ook met die onverwachte gebeurtenissen”, zegt projecleider Dirk Jocquet.

Schakels in de keten

Nu blijft een dergelijke planning meestal beperkt tot de eigen onderneming of een directe dienstverlener. Wanneer zich een probleem voordoet, wordt het doorgeschoven naar de volgende schakels in de keten. “Omdat logistieke dienstverleners niet altijd kunnen anticiperen, ontstaan er kosten door extra transport, overwerk, interimarbeid of huur van materiaal of ruimte. De betrokken bedrijven hebben daarom baat bij een ketenbrede, realtime en proactieve supplychainvoorspelling en planning”, voegt hij toe.

Artificiële intelligentie

VIL wil nagaan hoe artificiële intelligentie die planning proactief kan verbeteren. Hiervoor zal het samen met Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) en Sirris (collectief centrum voor de technologische industrie) een AI-gebaseerde softwareapplicatie ontwikkelen om data te delen en te analyseren. De deelnemers aan het project zijn Atlas Copco, Colruyt, Eutraco, Globis, H.Essers, Rotom, Trafuco en Unilin.

Philippe Van Dooren