UPS exact 40 jaar actief in Europa

Zopas vierde UPS zijn 40-jarig bestaan in Europa. Op 16 augustus 1976 ging het Amerikaanse bedrijf van start in wat toen nog West-Duitsland was. Europa is nu goed voor 50% van de internationale activiteiten van de groep.

De Europese tak van UPS begon klein, met 200 werknemers, 120 bezorgwagens en 20 distributiecentra in Duitsland. Dat was de start van een wereldwijde uitbreiding van de groep.

Na Duitsland, breidde UPS in 1985 uit door ook Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk met de Verenigde Staten te verbinden. Binnen een jaar kwamen daar nog 10 andere Europese landen bij. Vandaag de dag is UPS in 56 Europese landen en grondgebieden aanwezig.

Op dit moment heeft UPS Europa meer dan 45.000 mensen in dienst, rijden er 14.000 voertuigen, waaronder fietsen, en zijn er meer dan 400 distributiecentra. Daarbij zijn er ook nog 16.000 UPS Access Point//Kiala-locaties door heel Europa, waar klanten hun pakketten op kunnen halen of kunnen verzenden.

De Belgische tak bestaat uit meer dan 1.200 werknemers, 150 voertuigen en om en bij de 1.000 afhaallocaties.

Organische groei

Volgens Nando Cesarone, president van UPS Europa, vertegenwoordigt de Europese tak nu 50% van de internationale zaken van de groep. “Dit is nog steeds een van de snelst groeiende regio’s voor UPS. We hebben daarom besloten om tussen 2014 en 2019 twee miljard dollar te investeren in het Europese netwerk.”

Dit investeringsplan kwam er nadat de Europese Commissie een overname van TNT Express dwarsboomde. Het moet zorgen voor een grotere en snellere organische groei en is een tegenzet tegen de overname van TNT door aartsrivaal Fedex.