Nieuwe gebouwen Estée Lauder in Oevel van speciaal hout

Sinds kort is WDP eigenaar van een gebouw in Oevel (Westerlo), dat grotendeels is opgetrokken uit hout. De kantoren en een deel van het magazijn, gehuurd door cosmeticaproducent Estée Lauder, zijn gemaakt van ‘cross laminated timber’, een primeur.

CLT – of vrij vertaald: kruislings gelamineerd hout – is een nog vrij onbekend materiaal. Door de kruislingse verlijming wordt het hout niet langer of korter en worden de vezels van het hout dimensioneel superstabiel en homogeen. Beperkingen in hoogte en akoestiek die de gewone houtskeletbouw kent, gelden niet voor CLT.

De hoofdaannemer van het gebouw in Oevel (Westerlo) is Bouwgroep Thys. Voor de ruwbouw deed die onder andere dienst een beroep op CLT-S, een bedrijf gespecialiseerd in houtmassiefbouw. Het is de eerste keer dat het deze techniek toepast in een industriële omgeving.

Veel sneller

Het kantoor is helemaal gebouwd in CLT. Ook de liggers van het dak van het magazijn en de productieruimte werd uit hetzelfde materiaal gebouwd. Volgens WDP zijn er er heel voordelen: CLT-panelen zijn groter dan normaal en zijn prefab. Het bouwproces gaat dus sneller, er moet minder werfinrichting voorzien worden, en er worden minder fouten gemaakt. Het materiaal is ook preciezer om te plaatsen dan beton of baksteen. De afwerking gaat ook sneller: het geheel is minder weergevoelig, en de binnenafwerking kan doorgaan tijdens de gevelwerken. De ruwbouw van het project in Oevel stond er op een kleine drie weken.

Ecologischer

Volgens WDP heeft CLT bijkomende troeven. Het is lichter dan beton, wat zorgt voor een gewichtsvoordeel in de fundering. Er is meer thermische inertie dan bij houtskeletbouw. En vooral, het is ecologisch veel verantwoorder dan traditionele ruwbouwmaterialen. De precisie van het materiaal zorgt daarenboven voor minder bouwafval. Daarenboven kan CLT volledig gerecycleerd worden.

“Dat Bouwgroep Thys, Estée Lauder en CLT-S nu al durven inzetten op deze techniek getuigt van een groot inzicht en hart voor het milieu. Daarom besloot WDP om mee te investeren”, klinkt het tot slot.

Nieuwe installaties

Het nieuwe distributie- en productiecentrum van Estée Lauder is 30.000 m² groot. Het wordt langs de E313 gebouwd op de voormalige Bosalsite, vlakbij de bestaande productiehal en het Europese distributiecentrum van de cosmeticagroep. De verouderde gebouwen op de site worden afgebroken.

Philippe Van Dooren