Jan Fijol sluit lange logistieke carrière af bij Group-GTS

Na meer dan veertig jaar in de logistiek bij bekende spelers als Raben, Ahlers en Group-GTS gaat salesverantwoordelijke Jan Fijol met pensioen. “De as Oost-West loopt als een rode draad door mijn carrière”, zegt de Antwerpenaar met Poolse roots.

Zijn eerste stappen in de logistiek zette Jan in de jaren tachtig bij de toenmalige Poolse rederij PZM (Polish Steamship Company). Via zijn eerste werkgever belandde hij na enkele succesvolle opdrachten in de Antwerpse haven voor een stage. Hij zou er nooit meer vertrekken. “Tot de val van de Muur ging ik aan de slag in het magazijn van Umicore, ik leerde er de basisknepen van het logistieke vak.” Tot hij botste op een jobadvertentie bij Ahlers. Dat bedrijf was op zoek naar iemand met kennis van Slavische talen en ervaring in shipping. Jan spreekt naast zijn Poolse moedertaal en andere Germaanse talen ook Russisch. Na zijn passage bij Ahlers ging hij aan de slag bij Raben in België.

Prospectie veranderd

“Ik heb altijd prospectie gedaan bij potentiële klanten voor mijn werkgevers. Menselijke contacten liggen me goed. Dat ga ik zeker missen.” Zijn Oost-Europese roots bleven een belangrijke rol spelen in zijn professionele activiteiten. “Bij Raben pionierden we met groupagetransporten van kleine zendingen van één tot vijf palletten groot. We waren op dat moment op die trafieken grote spelers als Schenker en DSV voor.”

Op veertig jaar tijd zag Jan zijn vak enorm veranderen. “De prospectie naar nieuwe klanten is veel veranderd. Een divers aanbod van tools en een sociaal medium voor professionele contacten zoals LinkedIn is zeer handig om aan klantenprospectie te doen.”

Ervaring en jong geweld

De Antwerpenaar is tevreden dat hij de laatste jaren van zijn carrière kon volmaken bij Group-GTS. “Ze hebben een mooie mix van ervaring en jong geweld. Ik vind het jammer dat onze wegen niet eerder gekruist zijn (Jan was sinds begin 2020 aan de slag bij GTS). Een andere grote verandering in de hedendaagse supplychain is het groeiende belang van ‘sustainability’, en hier is er een zeer grote aandacht voor de ecologische voetafdruk met trucks die rijden op lng en ook de recentste ontwikkelingen rond waterstof worden op de voet gevolgd.”

Vrouw en dochter

Na zijn pensionering zal Jan zich zeker niet vervelen, gezien hij medeaandeelhouder is van een familiezaak. “Ik ga mijn vrouw een handje helpen in onze zaak rond schoonheidszorgen, distributie verzorgingsproducten en ik zal nu ook meer tijd kunnen maken voor mijn dochter die een motorische beperking heeft.” De logistieke sector verdwijnt niet helemaal uit zijn leven. “Voor mijn zelfstandige activiteit bevorder ik de ‘supply’ en ‘sales’ van onder andere vaste brandstoffen, zoals pellets brandhout en briketten, op de Benelux-markt en daarbuiten."

Yannick De Spiegeleir