Tia Meyvis stapt over van Ahlers naar Alfaport Voka

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Tia Meyvis, adviseur mobiliteit Alfaport Voka
Tia Meyvis, adviseur mobiliteit Alfaport Voka © Tia Meyvis

Tia Meyvis maakte eind november 2023 de overstap van Ahlers naar Alfaport Voka. Van het leiden van een IT-afdeling naar een adviseursrol lijkt een grote sprong, maar niet voor Meyvis. Ze was dankzij haar inzet voor FORWARD Belgium al langer vertrouwd met de rol van beroepsorganisaties.

Waar kwam u voor het eerst in aanraking met de wereld van de havens en de logistiek?

Tia Meyvis: “Tijdens mijn studie TEW aan de UAntwerpen was er een vak dat me enorm boeide en dat was logistiek omwille van de verschillende luiken zoals regelgeving, douane, verzekering, het operationele en de talen. Zo ben ik na mijn master Toegepaste Economische Wetenschappen nog een master Maritieme Wetenschappen gaan studeren. Het mooie aan die master-na-master was het praktische aspect. Zo bezochten we scheepswerven en containerterminals. Hierdoor is bij mij al snel die passie voor de haven en de logistieke wereld ontstaan.”

Als we de jeugd warm willen maken voor een job in de haven of de logistiek dan moeten ze die wereld echt kunnen ontdekken, bezoeken en met eigen ogen kunnen zien, vindt u niet?

“Hier proberen inderdaad de beroepsorganisaties heel erg op in te spelen. Ik ben daar vanuit mijn rol bij FORWARD Belgium mee bezig geweest, samen met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen als Karel de Grote Hogeschool en AP Hogeschool. We moeten de jeugd al in de middelbare school in contact brengen met de haven en de logistieke richtingen.”

“Ook Alfaport-Voka zet daar hard op in met de campagne #Myjobisbetterthanyours. We proberen op die manier vooral te vertellen dat de haven veel meer is dan containers of mannen in oranje pakken. Er zijn enorm veel uiteenlopende profielen nodig.”

U was director IT en Innovation bij Ahlers en u wordt nu adviseur mobiliteit bij Alfaport Voka. Best een grote sprong?

“De rode draad in mijn carrière is altijd de haven en transport en logistiek geweest. Daar kwamen de laatste jaren veel meer IT en data bij kijken. Van Bolloré ben ik met een tussenstop bij PwC naar Ahlers gegaan, waar geïnvesteerd werd in software en data-analyse om de supply chain te optimaliseren. Zo zochten we bijvoorbeeld naar manieren om transporten te bundelen en keken we naar alle facetten van de multimodaliteit.”

“Door mijn rol bij FORWARD Belgium kwam ik in contact met de belangenorganisaties. Wat me daar erg aansprak was het brede netwerk dat je er kan opbouwen en het feit dat je met heel veel verschillende partijen om de tafel zit. Dat sprak me dus al erg aan bij Alfaport Voka. Om dan te mogen werken op mobiliteit maakt het extra uitdagend. Iedereen heeft belang bij een vlotte mobiliteit, het is een heel maatschappelijk thema. Actief mogen deelnemen aan oplossingen of alternatieven die de mobiliteit verbeteren en verduurzamen in de Antwerpse haven daar word ik wel heel enthousiast van.”

Hoe kijkt u vanuit uw nieuwe rol naar alle uitdagingen die er vandaag en morgen in en om Antwerpen zijn inzake mobiliteit?

“Ik ben me volop aan het inlezen in de dossiers tijdens mijn eerste werkweek bij Alfaport Voka. Wel wil ik zo snel mogelijk met de lidbedrijven van Alfaport Voka in contact komen en luisteren naar hun uitdagingen en bekommernissen. Het zal belangrijk zijn om de bedrijven te wijzen op de mobiliteitsoplossingen, zowel op het vlak van goederenvervoer, maar daarnaast kijken we uiteraard ook naar het woon-werkverkeer.”

Het jaar loopt stilaan ten einde. Hoe kijkt u naar 2024?

“Met de noodzakelijke wegenwerven zal de mobiliteit in 2024 en de volgende jaren uitdagend blijven. Ik zal dan ook hard streven om met alle stakeholders open communicatielijnen te hebben en de hinder zo minimaal mogelijk te houden door alles tijdig af te stemmen en te kijken naar mogelijke alternatieven waar mogelijk. We moeten dan ook verder inzetten om het goederenvervoer multimodaal in te richten. Zo kunnen we reeds een aantal stappen zetten om mobiliteit duurzamer en efficiënter te maken, waardoor we op termijn zelf en met ons het hele goederenvervoer minder tijd moet doorbrengen in de file.”

Tia Meyvis stapt over van Ahlers naar Alfaport Voka – Flows

Tia Meyvis stapt over van Ahlers naar Alfaport Voka

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Tia Meyvis, adviseur mobiliteit Alfaport Voka
Tia Meyvis, adviseur mobiliteit Alfaport Voka © Tia Meyvis

Tia Meyvis maakte eind november 2023 de overstap van Ahlers naar Alfaport Voka. Van het leiden van een IT-afdeling naar een adviseursrol lijkt een grote sprong, maar niet voor Meyvis. Ze was dankzij haar inzet voor FORWARD Belgium al langer vertrouwd met de rol van beroepsorganisaties.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login