Pieter Goes reisde als service-ingenieur voor Daikin exotische bestemmingen af en was expat in Dubai. Sinds oktober beleeft hij actie in eigen land als facilitymanager bij rorobehandelaar Wallenius Wilhelmsen Solutions in Zeebrugge.
Pieter Goes (37) heeft technologie en reizen in het bloed. “In 2007 behoorde ik tot de laatste lichting industrieel ingenieurs die afstudeerde aan de toenmalige hogeschool KHBO in mijn geboortestad Oostende. Daar kon ik onmiddellijk aan de slag bij Daikin Europe, het hoofdkwartier van de Japanse aircogroep voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Ik kreeg er de verantwoordelijkheid voor de technical support van één bepaald product. Die taak was bijzonder ruim: opleiding, opstarten van installaties, depannage, beheer van reserveonderdelen enzovoort.”
“Voor landen met een structureel georganiseerde werking verliep de ondersteuning meestal vanop afstand. Maar in bijvoorbeeld heel wat gebieden in Afrika, was het nodig om ter plekke te gaan. Voor een startende, nog kinderloze ingenieur was zo'n actieve job met veel reiservaringen fantastisch. Zelfs toen ik gedurende vijf jaar doorgroeide naar een meer superviserende rol, bleef ik met plezier ook actief op het terrein.”
Expat in Dubai
In 2013 dook een nieuwe kans op. “Ik kon meestappen in het team dat het toenmalige verkoopkantoor in Dubai zou uitbouwen tot een volwaardig hoofdkwartier voor de support van de regio Midden-Oosten en Afrika (MEA). Drie jaar lang kon ik er in de servicestructuur voor Afrika mijn expertise aan lokale ingenieurs doorgeven en het aftersales-netwerk mee helpen opstarten. Dat was een bijzonder boeiende internationale omgeving, met een heleboel Belgische expats waaronder ook mijn vrouw. Los van het werkgebeuren, kwam onze reismicrobe er volop aan zijn trekken.”
“Na de geboorte van onze twee kinderen keerden we naar België terug. Nog altijd onder de paraplu van Daikin bleef ik vanuit België op Afrikaanse projecten werken, zowel technisch als commercieel.”
Reisschema in de war
Het jaar 2020 werd een keerpunt. “De pandemie stuurde op slag mijn strakke reisschema in de war. Technisch lukte het om alles vanuit het thuiskantoor te doen maar ik bleef op mijn honger zitten voor de actie op het terrein. Ook de combinatie van ons gezin met wekenlang reizen, zette me aan het denken. We wonen in De Haan en ik vroeg me af: zou ik die actie ook niet dicht bij huis kunnen vinden?”
In oktober stapte hij in de functie van facilitymanager bij roro-behandelaar Wallenius Wilhelmsen Solutions in Zeebrugge, als opvolger van Filip Declercq, die projectmanager werd. “Mijn rol omvat de verantwoordelijkheid voor onder meer het technisch onderhoud van het machinepark en de gebouwen, milieucoördinatie, afvalbeheer, schoonmaak en leveringen van materialen en de security, wat in een zeehaven een belangrijk factor is. De rode draad doorheen mijn professionele keuzes heeft te maken met mijn passie voor energie-efficiëntie en groene oplossingen. De aankomende uitbreiding van de terminal Bastenaken-West – van 10 naar 49 hectare – en de gebouwen die we er zullen plaatsen, vormen een echte uitdaging. We bouwen er een volledig nieuwe site met de hoogste aandacht voor groene energie. Ook aan de vergroening en elektrificatie van de vloot terminalvoertuigen wil ik met veel passie mijn steentje bijdragen.”
Van Iran naar Zeebrugge
Hoe het voor een reiziger voelt om nu een vaste werkplaats te hebben? “Een haven is een venster op de wereld. Het is fijn van opnieuw voor een internationaal bedrijf te werken. Dat Wallenius Wilhelmsen een Scandinavische groep is, speelde mee in mijn keuze. Scandinavische bedrijven hanteren doorgaans hoge standaarden voor het welzijn van hun medewerkers. In de eerste maanden voelde ik alvast een goede teamgeest en zag ik een grote aandacht voor veiligheid, met onder meer twee preventieadviseurs. Want een haven blijft hoe dan ook een gevaarlijke werkomgeving.”
“Reizen blijft de favoriete hobby van ons gezin. We zijn verzot op Azië en onze kinderen genieten mee van wat ze 'kokosnotenland' noemen. Reizen is een persoonlijke verrijking. In mijn loopbaan kreeg ik de kans om te ervaren hoe de mensen leven in bijvoorbeeld minder bezochte landen als Iran, Libanon en Soedan.”