Katarina Stancova verruilt Port of Antwerp-Bruges voor rederij CMA CGM

Interview, Mensen
Bart Meyvis
Katarina Stancova
Katarina Stancova © Bart Meyvis

Katarina Stancova zette op 9 november voor de negende en tegelijk ook laatste keer haar schouders onder Intermodal Marketplace, het Antwerpse event van de multimodaliteit. Vanaf 1 januari 2024 start Stancova bij rederij CMA CGM als Intermodal Business Development Manager.

Voor u is het een bijzondere dag vandaag?

Katarina Stancova: “Op dit event een periode van negen jaar bij Port of Antwerp-Bruges mogen afsluiten, geeft me een fantastisch gevoel. In 2014 zijn we met de ‘Intermodal Marketplace’ gestart met 50 klanten en vandaag staan we hier met meer dan 500 klanten. Het is voor mij heel fijn om hier vandaag afscheid te kunnen nemen van mijn internationale klanten en de havengemeenschap.”

Het is geen echt afscheid, want ook in uw nieuwe rol blijft u actief in de hinterlandconnecties?

“Klopt, heel veel operatoren en terminals willen nu al afspreken om te kijken naar opportuniteiten en toekomstige samenwerkingen. Ik ga me bij CMA CGM verder focussen op het spoorvervoer en de binnenvaart. Het allerbelangrijkste is dat we het inland transport op een duurzame manier organiseren. CMA CGM wil in duurzaam intermodaal transport investeren en afhankelijk van de volumes en de terminalcapaciteiten zal dit per trein of via de binnenvaart verlopen.”

Het vervoer over de weg staat in Antwerpen voor heel wat uitdagingen de komende jaren. Hoe ziet u de intermodaliteit verder evolueren?

“Congestie van het wegvervoer zal de trigger zijn om te switchen naar spoor en binnenvaart omdat daar nog capaciteit beschikbaar is. Dat is ook exact de reden waarom zoveel verladers en expediteurs naar een oplossing zoeken. Het intermodale transport biedt veel voordelen op de lange termijn en als rederijen, zoals CMA CGM, bijvoorbeeld nieuwe treinverbindingen kunnen ontwikkelen, dan komt dat alle partijen ten goede.”

Als u terugkijkt naar toen u begon bij Port of Antwerp-Bruges, hoe heeft u dan intermodaliteit zien evolueren?

“Zelf ben ik tijdens mijn eerste jaar bij Port of Antwerp-Bruges begonnen met de ontwikkeling van intermodaal transport richting Centraal- en Oost-Europa. Zo heb ik gaandeweg heel veel operatoren, terminals, verladers en expediteurs leren kennen en ondertussen ontwikkelden we shuttles richting Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Het allerbelangrijkste is het netwerk en de know-how die je opbouwt gedurende al die jaren. En dat is exact wat ik nu kan uitspelen bij een speler als CMA CGM.”

Waar kijkt u naar uit in uw nieuwe functie?

“CMA CGM maakt budget vrij om verbindingen met het hinterland op te zetten en de modal shift echt concreet te realiseren. Dit is erg belangrijk, niet alleen voor de rederij, maar ook voor de havens en de verladers. Ik kijk er echt naar uit om nu commercieel aan de slag te gaan. In mijn nieuwe functie zal ik echt de mogelijkheid krijgen om nieuwe hinterlandverbindingen te ontwikkelen en door op commercieel en operationeel vlak zaken te mogen realiseren.”

Wordt het vandaag echt een moment van afscheid of heeft u daar nu geen tijd voor?

“Ik ga vandaag echt de tijd nemen om van veel mensen afscheid te nemen. Vrijdag 10 november zal ook meteen mijn laatste werkdag zijn bij Port of Antwerp-Bruges. Vanaf december neem ik vakantie om dan vanaf 2024 keihard mijn schouders te zetten onder mijn nieuwe functie bij CMA CGM. Ik kijk er naar uit!”