A. Smidts (UA): “Ik wil de kloof tussen theorie en praktijk dichten”

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Anton Smidts
Anton Smidts © Anton Smidts

Anton Smidts, student aan de Universiteit Antwerpen (UA), is sinds de zomer van 2023 als consultant voor logistieke bedrijven gestart. Hij ondersteunt bedrijven bij het optimaliseren van hun logistieke processen. Intussen heeft hij zijn eerste grote klant beet: Van Moer Logistics.

Anton Smidts studeerde in 2020 af binnen de opleiding Supply Chain Management aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG). Na een schakelprogramma startte hij met de masteropleiding Organisatie en Management aan de UA.

Sinds de zomer van 2023 is hij als student-zelfstandige begonnen. “Als zelfstandig student is het mijn ambitie om bedrijven te ondersteunen bij het optimaliseren van hun logistieke processen”, steekt hij van wal. “Dit doe ik door gestructureerd verbeteringen aan te brengen die zowel sociale als commerciële voordelen opleveren. Onder het motto ‘get to know your supply chain’ neem ik samen met ondernemingen hun logistieke processen onder de loep. Ik breng de inefficiënties in hun supply chain – die onder de radar blijven – in kaart, en geef advies over hoe die best kunnen worden weggewerkt.”

“Ik ben zeer dankbaar voor mijn studentenjobs en mijn eigen onderneming, aangezien ik hierdoor niet moet wachten op mijn diploma voordat ik ervaring kan opdoen in de logistieke sector”, gaat hij verder. “Het is ook de ideale manier om mijn netwerk met de logistieke sector te onderhouden tijdens mijn niet-logistieke master Organisatie en Management.”

Ik wil bedrijven helpen met het dichten van de kloof tussen theorie en praktijk

Intussen heeft hij zijn eerste opdracht binnen en werkt hij elke woensdag doorheen het schooljaar bij Van Moer Logistics in de Antwerpse haven. Hij werkt er aan een optimalisatieproject in verband met de facturatie. In een groter kader draagt zijn project bij aan het creëren van het onestopshop-concept bij Van Moer. “Ik werd er als student-zelfstandige met open armen ontvangen waarvoor ik heel dankbaar ben”, zegt hij. In het teken van zijn masterthesis heeft hij ook een samenwerking met H.Essers vastgelegd. Daar zal hij een fleet replacement analysis uitvoeren om zo het optimale tijdstip van vervanging van hun trekkers te bepalen.

“Mijn eigen onderneming stelt me in staat om de kloof tussen de theorie, die ik zie op school, en de praktijk gewaar te worden”, zegt hij. “Ik haal veel energie uit het overbruggen van die kloof. Ik merk dat veel theorie vaak niet in de praktijk wordt toegepast. Het is dan ook mijn ambitie om na mijn studies bedrijven te helpen met het dichten van die kloof.”

“Een mooi voorbeeld hiervan is mijn samenwerking met H.Essers”, licht hij toe. “Door het toepassen van theoretische concepten in de praktijk kunnen er meer gegronde en betere beslissingen worden gemaakt. Dat is zeer belangrijk aangezien managementbeslissingen een grote invloed hebben op de prestaties van het bedrijf op lange termijn.”

Het liefst werk ik later bij een bedrijf met een zo groot mogelijke supply chain

Om bedrijven te helpen met de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen, is het belangrijk om goed de werking van een bedrijf te leren kennen. “Het volgen van een management traineeprogramma bij grote logistieke spelers of grote bedrijven die actief zijn in de fast-moving consumer goods zoals Procter & Gamble, PepsiCo en Mars, lijkt me de ideale manier om dit te doen”, zegt hij. “Het liefst werk ik later bij een bedrijf met een zo groot mogelijke supply chain, aangezien daar de optimalisatiemogelijkheden eindeloos zijn.” Hij werkte al samen met Distrilog, Kuehne+Nagel, Tabaknatie, Van Moer Logistics en H.Essers.

Award

Smidts is geen onbekende voor Flows. In oktober 2021 werd hij genomineerd voor de ‘Flows Logistics Thesis of the Year’. Voor zijn eindwerk ontwierp hij een op maat gemaakte ‘slotting tool’ om de efficiëntie doorheen de keten van de dierenspeciaalzaak Tom&Co te verbeteren. Na een nek-aan-nekrace ging de Flows-award uiteindelijk naar Hanne Ooms. Niettemin was de jury bijzonder onder de indruk van de algemene kwaliteit van zijn bachelorproef. Met zijn breed inzetbare en fraai gevisualiseerde logistiekoplossing wist hij zelfs de jaarlijkse thesisprijs van terminaluitbater PSA en Karel de Grote Hogeschool in de wacht te slepen.