Flows Logistics Thesis of the Year: Anton Smidts en ketenintegratie

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Anton Smidts
Anton Smidts © PSA Antwerp

‘Flows Logistics Thesis of the Year’ zoekt het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. De winnaar is bekend op donderdag 21 oktober. U kunt zich nog inschrijven voor de uitreiking van de award. Wij stellen u genomineerde Anton Smidts voor.

Anton Smidts studeerde in 2020 af binnen de opleiding Logistiek Management aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG). Momenteel volgt hij een schakelprogramma om de masteropleiding Maritiem en Logistiek Management aan de Universiteit Antwerpen (UA) te starten. 

Slotting

Tijdens zijn stage bij Distrilog, logistieke dienstverlener van de dierenspeciaalzaak Tom&Co, ontwierp hij een op maat gemaakte ‘slotting tool’ om de efficiëntie doorheen de keten van Tom&Co te verbeteren. Dankzij de dynamische tool, die een visueel overzicht geeft van het assortiment per gekozen parameter, kan eenvoudig een strategische locatie aan goederen in het magazijn worden toegekend.

Afstand -74%

Uit zijn observaties kon Anton besluiten dat Tom&Co zijn herbevoorradingproces efficiënter kan organiseren als ze hun assortiment per ‘familiegroep’ (in dit geval de diersoorten) opslaan. Wanneer binnen een familiegroep rekening wordt gehouden met de stapelbaarheid, de bezettingsgraad en de pick- en replenishmentfrequentie, kan ook Distrilog genieten van voordeel. Zo wordt de totale kost voor alle belanghebbenden in de keten geminimaliseerd.

Wanneer de tool in de praktijk werd toegepast, toonde een testbestelling van Tom&Co aan dat de te overbruggen afstand gedurende de herbevoorrading met 74% werd gereduceerd. 

Contract verlengd

“Dat het eindresultaat een succes was in de bedrijfswereld, gaf veel voldoening voor het harde werk”, vertelt Smidts. “Mijn begeleider Gert Van Rillaer liet weten dat het contract tussen Distrilog en Tom&Co intussen werd verlengd, en dat de resultaten van mijn onderzoek daar zeker aan hebben bijgedragen. Dat ik met mijn afstudeerproject een grote impact heb kunnen realiseren op zowel de logistieke processen van Distrilog als op de dagelijkse routine van zo’n 180 Tom&Co-verkooppunten, motiveert me om mezelf te blijven specialiseren in en nog meer te leren over de logistieke wereld.”

Geen excuses

Hij acht het belangrijk dat bedrijven hun routines in vraag blijven stellen. “Bedrijven moeten ketenintegratie niet als ‘rocket science’ zien. Dat simpele observaties door een student zulke veranderingen in de keten kunnen teweegbrengen, geeft bedrijven geen excuses meer om hun eigen keten niet in vraag te stellen”, besluit hij. 

PSA

Anton Smidts is niet aan zijn proefstuk toe. Eind juni 2021 kwam hij met zijn onderzoek naar ketenintegratie als winnaar uit de bus van de jaarlijkse thesisprijs van terminaluitbater PSA en Karel de Grote Hogeschool.  

Julie Desmet