Sven Pieters (ECS): “Voorraadkast van het VK verder laten groeien”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Sven Pieters
Sven Pieters © Roel Jacobus

Na een interne inloopperiode van een half jaar werd Sven Pieters begin juni de nieuwe CEO van transport- en logistieke groep ECS. Sinds de schaalvergroting vanaf 2017 en de aandeelhouderswissel in 2022, is dat een volgende logische stap voor groei.

Begin juni benoemde ECS uit Zeebrugge Sven Pieters (49) tot nieuwe CEO. “De definitieve aanstelling van een eerste niet-familiale CEO is een geplande stap voor het bedrijf. Na de overname van sectorgenoot 2XL in 2017 volgde vijf jaar integratie en schaalvergroting. Daarna kwam er in april 2022 een familiale aandeelhouderswissel, waarbij een duidelijke operationele structuur met twee divisies werd uitgezet: enerzijds de geïntegreerde supplychainlogistiek en anderzijds het intermodaal transport. In april 2022 werd voorzitter Philippe Mathieu tijdelijk CEO, terwijl naar nieuwe mensen uitgekeken werd.”

In oktober kwam Pieters in het bedrijf als managing director van de divisie suppychainlogistiek. “Dat was een ideale manier om de activiteiten, collega’s en klanten te leren kennen. Dit bedrijf bezit in alle geledingen een mooie mix van mensen met jarenlange interne ervaring en complementaire nieuwkomers.” Ook als CEO blijft hij voorlopig verantwoordelijk voor de divisie supplychainlogistiek.

State-of-the-arthoogbouwmagazijn

Pieters is burgerlijk ingenieur elektromechanica en bleef aan UGent twee jaar doctoraatsstudent. “Na die leerrijke periode van onderzoek voor bedrijven, leefde ik me bij zuivelbedrijf Friesland Campina drie jaar uit als projectingenieur voor het opstarten van productielijnen. Van 2001 tot 2011 werkte ik bij Balta Industries, voornamelijk in de operations en supplychain. Dat was onder nadere in het state of the art automatisch hoogbouwmagazijn van dochterbedrijf International Tufting Company (ITC) in Tielt, net als de twee highbay-magazijnen van ECS.”

Ondertussen volgde hij de opleiding industrieel management van Vlerick Business School. “In 2011 ging ik naar Barry Callebaut Group, het grootste chocoladebedrijf ter wereld. Van plant director in Wieze groeide ik door naar Europese functies. Zes jaar geleden werd ik verantwoordelijk voor een businessunit met een grote fabriek in Zweden, waar ik drie jaar lang van maandag tot vrijdag verbleef. Na het thuiswerk tijdens de pandemie, leidde ik nog twee jaar de businessunit Decoraties, die specifieke chocoladeartikelen maakt.”

Menselijke waarden

Bij ECS is Pieters de opvolger van ervaren investeringsmanager Philippe Mathieu. “Hij was de ideale persoon voor het leiden van de transitie na de verkoop van de aandelen van echtpaar co-CEO’s Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen aan zus Christine De Dijcker en haar man Marc Lanckriet. Daarmee bleef het bedrijf, dat in 1995 door hun vader Gustaaf De Dijcker opgericht werd, voor 100% in familiale handen.”

ECS was voor Pieters een aantrekkelijke keuze. “Behalve een familiebedrijf, met de daarbij horende stabiele visie voor verdere groei op lange termijn, is dit een grote onderneming en een referentie in de sector. Het aantal medewerkers ging recent van 620 naar 660 en de omzet steeg in 2022 voor het eerst boven een half miljard euro. Voeg daarbij de grote aandacht voor opleiding en welzijn van de mensen. Met al die waarden had ik een natuurlijke klik.”

Dagelijks alert zijn

“Dit is een boeiende sector in volle beweging. Voor het grote publiek lijkt het evident dat de winkelrekken gevuld zijn en dat alle goederen vervoerd worden. Maar daar zit heel veel ervaring en kunde achter. Wij bevoorraden bijvoorbeeld vanuit Zeebrugge rechtstreeks de distributiecentra van zeven Britse warenhuisketens. Met een marktdekking van 80% van de Britse retailsector, zou je ons de voorraadkast van het Verenigd Koninkrijk kunnen noemen. Dagelijks gebeurt er wel iets waarop je flexibel en alert moet inspelen. Een blikvanger was de brexit, die door ECS aangegrepen werd als een opportuniteit om de klanten te helpen. We regelen bijvoorbeeld alle lasten van douaneaangiftes en certificaten, wat de producenten en retailers volledig ontzorgt”, zegt Pieters.

“Daarbij komt een groot luik duurzaamheid. Dit bedrijf trekt volop de kaart van intermodaal vervoer met de ambitie om tegen 2025 de helft van de ‘door to door’-wegkilometers via het spoor of over het water te doen. Onze vestigingen in Zeebrugge (meer dan 500 mensen), het Nederlandse Venlo (60), het Noord-Franse Dourges (50) en het Britse Hull (20) zijn sterk op het spoor gericht. We nemen nu trouwens in Zeebrugge stap voor stap een nieuw, tweede hoogstapelmagazijn in gebruik. Die operatie zit op schema om kort na de zomer klaar te zijn.”

Zonder file

Pieters groeide op in het Oost-Vlaamse grensdorp Boekhoute. De nieuwe CEO woont met vrouw en drie kinderen van 13, 16 en 18 in het gehucht Balgerhoeke bij Eeklo. “Na jaren van verre verplaatsingen, werk ik nu op een halfuurtje van thuis. En bovendien zonder file.”

Sven Pieters (ECS): “Voorraadkast van het VK verder laten groeien” – Flows

Sven Pieters (ECS): “Voorraadkast van het VK verder laten groeien”

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Sven Pieters
Sven Pieters © Roel Jacobus

Na een interne inloopperiode van een half jaar werd Sven Pieters begin juni de nieuwe CEO van transport- en logistieke groep ECS. Sinds de schaalvergroting vanaf 2017 en de aandeelhouderswissel in 2022, is dat een volgende logische stap voor groei.

Begin juni benoemde ECS uit Zeebrugge Sven Pieters (49) tot nieuwe CEO. “De definitieve aanstelling van een eerste niet-familiale CEO is een geplande stap voor het bedrijf. Na de overname van sectorgenoot 2XL in 2017 volgde vijf jaar integratie en schaalvergroting. Daarna kwam er in april 2022 een familiale aandeelhouderswissel, waarbij een duidelijke operationele structuur met twee divisies werd uitgezet: enerzijds de geïntegreerde supplychainlogistiek en anderzijds het intermodaal transport. In april 2022 werd voorzitter Philippe Mathieu tijdelijk CEO, terwijl naar nieuwe mensen uitgekeken werd.”

In oktober kwam Pieters in het bedrijf als managing director van de divisie suppychainlogistiek. “Dat was een ideale manier om de activiteiten, collega’s en klanten te leren kennen. Dit bedrijf bezit in alle geledingen een mooie mix van mensen met jarenlange interne ervaring en complementaire nieuwkomers.” Ook als CEO blijft hij voorlopig verantwoordelijk voor de divisie supplychainlogistiek.

State-of-the-arthoogbouwmagazijn

Pieters is burgerlijk ingenieur elektromechanica en bleef aan UGent twee jaar doctoraatsstudent. “Na die leerrijke periode van onderzoek voor bedrijven, leefde ik me bij zuivelbedrijf Friesland Campina drie jaar uit als projectingenieur voor het opstarten van productielijnen. Van 2001 tot 2011 werkte ik bij Balta Industries, voornamelijk in de operations en supplychain. Dat was onder nadere in het state of the art automatisch hoogbouwmagazijn van dochterbedrijf International Tufting Company (ITC) in Tielt, net als de twee highbay-magazijnen van ECS.”

Ondertussen volgde hij de opleiding industrieel management van Vlerick Business School. “In 2011 ging ik naar Barry Callebaut Group, het grootste chocoladebedrijf ter wereld. Van plant director in Wieze groeide ik door naar Europese functies. Zes jaar geleden werd ik verantwoordelijk voor een businessunit met een grote fabriek in Zweden, waar ik drie jaar lang van maandag tot vrijdag verbleef. Na het thuiswerk tijdens de pandemie, leidde ik nog twee jaar de businessunit Decoraties, die specifieke chocoladeartikelen maakt.”

Menselijke waarden

Bij ECS is Pieters de opvolger van ervaren investeringsmanager Philippe Mathieu. “Hij was de ideale persoon voor het leiden van de transitie na de verkoop van de aandelen van echtpaar co-CEO’s Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen aan zus Christine De Dijcker en haar man Marc Lanckriet. Daarmee bleef het bedrijf, dat in 1995 door hun vader Gustaaf De Dijcker opgericht werd, voor 100% in familiale handen.”

ECS was voor Pieters een aantrekkelijke keuze. “Behalve een familiebedrijf, met de daarbij horende stabiele visie voor verdere groei op lange termijn, is dit een grote onderneming en een referentie in de sector. Het aantal medewerkers ging recent van 620 naar 660 en de omzet steeg in 2022 voor het eerst boven een half miljard euro. Voeg daarbij de grote aandacht voor opleiding en welzijn van de mensen. Met al die waarden had ik een natuurlijke klik.”

Dagelijks alert zijn

“Dit is een boeiende sector in volle beweging. Voor het grote publiek lijkt het evident dat de winkelrekken gevuld zijn en dat alle goederen vervoerd worden. Maar daar zit heel veel ervaring en kunde achter. Wij bevoorraden bijvoorbeeld vanuit Zeebrugge rechtstreeks de distributiecentra van zeven Britse warenhuisketens. Met een marktdekking van 80% van de Britse retailsector, zou je ons de voorraadkast van het Verenigd Koninkrijk kunnen noemen. Dagelijks gebeurt er wel iets waarop je flexibel en alert moet inspelen. Een blikvanger was de brexit, die door ECS aangegrepen werd als een opportuniteit om de klanten te helpen. We regelen bijvoorbeeld alle lasten van douaneaangiftes en certificaten, wat de producenten en retailers volledig ontzorgt”, zegt Pieters.

“Daarbij komt een groot luik duurzaamheid. Dit bedrijf trekt volop de kaart van intermodaal vervoer met de ambitie om tegen 2025 de helft van de ‘door to door’-wegkilometers via het spoor of over het water te doen. Onze vestigingen in Zeebrugge (meer dan 500 mensen), het Nederlandse Venlo (60), het Noord-Franse Dourges (50) en het Britse Hull (20) zijn sterk op het spoor gericht. We nemen nu trouwens in Zeebrugge stap voor stap een nieuw, tweede hoogstapelmagazijn in gebruik. Die operatie zit op schema om kort na de zomer klaar te zijn.”

Zonder file

Pieters groeide op in het Oost-Vlaamse grensdorp Boekhoute. De nieuwe CEO woont met vrouw en drie kinderen van 13, 16 en 18 in het gehucht Balgerhoeke bij Eeklo. “Na jaren van verre verplaatsingen, werk ik nu op een halfuurtje van thuis. En bovendien zonder file.”