Lode Verkinderen behaalt rijbewijs C: “Nog meer respect voor het vak”

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Lode Verkinderen (TLV) behaalt rijbewijs als vrachtwagenchauffeur
Lode Verkinderen (TLV) achter stuur van vrachtwagen © Lode Verkinderen

Na 24 jaar de belangen van de sector te hebben verdedigd, heeft Lode Verkinderen, directeur van Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), zijn rijbewijs C behaald en mag hij een truck besturen. “Mijn respect voor professionele chauffeurs is alleen maar toegenomen.”

Het idee om een rijbewijs C te behalen, ging tijdens de 24-jarige carrière van Verkinderen bij TLV al enkele keren door zijn hoofd. “Een half jaar geleden spoorde ik mezelf aan om dat doel eindelijk te bereiken. Mijn voornaamste motivatie is om de dagelijkse realiteit te ervaren waarin chauffeurs zich begeven.”

Vakbekwaamheid

Na het bijschaven van zijn theoretische kennis door middel van acht lesuren en een geslaagd praktijkexamen, kon hij zijn rijbewijs B omzetten in een C. “Uiteraard kan ik nog steeds niet tippen aan de rijvaardigheden van een professionele chauffeur, zelfs als zou ik een attest vakbekwaamheid behalen. Maar dat was ook niet de bedoeling van dit opzet”, aldus Verkinderen. “Ik heb bovendien ook nog geen rijbewijs CE waarmee je met de combinatie van een trekker-oplegger mag rijden.”

Respect

“Mijn respect voor het vak is in elk geval alleen maar toegenomen. Door dit rijbewijs te behalen, kan ik mij eenvoudiger verplaatsen in hun rol. Ik heb zelf mogen ondervinden dat de manoeuvres niet te onderschatten zijn. Denk maar aan het achteruitrijden tegen een laadkaai. Ook het gedrag van sommige andere weggebruikers brengt soms de nodige uitdagingen met zich mee”, geeft de directeur van TLV aan. “Ik ben bovendien verrast door de vele positieve reacties die ik heb ontvangen.”

Verkinderen is vast van plan om toch minstens één keer per jaar achter het stuur van een vrachtwagen te gaan zitten. “Zo kan ik voortaan niet als passagier, maar als chauffeur de technologische innovatie beleven van de hedendaagse vrachtwagens.”

Lode Verkinderen behaalt rijbewijs C: “Nog meer respect voor het vak” – Flows

Lode Verkinderen behaalt rijbewijs C: “Nog meer respect voor het vak”

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Lode Verkinderen (TLV) behaalt rijbewijs als vrachtwagenchauffeur
Lode Verkinderen (TLV) achter stuur van vrachtwagen © Lode Verkinderen

Na 24 jaar de belangen van de sector te hebben verdedigd, heeft Lode Verkinderen, directeur van Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), zijn rijbewijs C behaald en mag hij een truck besturen. “Mijn respect voor professionele chauffeurs is alleen maar toegenomen.”

Het idee om een rijbewijs C te behalen, ging tijdens de 24-jarige carrière van Verkinderen bij TLV al enkele keren door zijn hoofd. “Een half jaar geleden spoorde ik mezelf aan om dat doel eindelijk te bereiken. Mijn voornaamste motivatie is om de dagelijkse realiteit te ervaren waarin chauffeurs zich begeven.”

Vakbekwaamheid

Na het bijschaven van zijn theoretische kennis door middel van acht lesuren en een geslaagd praktijkexamen, kon hij zijn rijbewijs B omzetten in een C. “Uiteraard kan ik nog steeds niet tippen aan de rijvaardigheden van een professionele chauffeur, zelfs als zou ik een attest vakbekwaamheid behalen. Maar dat was ook niet de bedoeling van dit opzet”, aldus Verkinderen. “Ik heb bovendien ook nog geen rijbewijs CE waarmee je met de combinatie van een trekker-oplegger mag rijden.”

Respect

“Mijn respect voor het vak is in elk geval alleen maar toegenomen. Door dit rijbewijs te behalen, kan ik mij eenvoudiger verplaatsen in hun rol. Ik heb zelf mogen ondervinden dat de manoeuvres niet te onderschatten zijn. Denk maar aan het achteruitrijden tegen een laadkaai. Ook het gedrag van sommige andere weggebruikers brengt soms de nodige uitdagingen met zich mee”, geeft de directeur van TLV aan. “Ik ben bovendien verrast door de vele positieve reacties die ik heb ontvangen.”

Verkinderen is vast van plan om toch minstens één keer per jaar achter het stuur van een vrachtwagen te gaan zitten. “Zo kan ik voortaan niet als passagier, maar als chauffeur de technologische innovatie beleven van de hedendaagse vrachtwagens.”