Paddy Rodgers (ex-CEO Euronav) maakt verrassende carrièreswitch

Nieuws, Mensen
Jean-Louis Vandevoorde

Rodgers kondigde begin februari zijn vertrek aan bij Euronav. Hij stond negentien jaar aan het roer van de onafhankelijke tankerrederij met hoofdzetel in Antwerpen en wou naar eigen zeggen “nieuwe opportuniteiten nastreven”.

Hij leek op weg naar een leidende positie aan het hoofd van een grote groep, maar hij gooit het over een heel andere, zij het nog steeds enigszins maritieme, boeg. Vanaf augustus volgt hij Kevin Fewster op als directeur van de Royal Museums Greenwich.

Werelderfgoed

Rodgers krijgt langs die weg een stukje werelderfgoed onder zijn hoede.

Royal Museums Greenwich is een prestigieuze instelling. Het overkoepelt vier verschillende musea in Greenwich (London): de Royal Observatory, het National Maritime Museum, de Queen’s House in de voorstad van Londen en het museum dat rond de vroegere theeclipper ‘Cutty Sark’ is opgebouwd.

Samen vormen die vier bezienswaardigheden de ‘Maritime Greenwich UNESCO World Heritage Site’. Jaarlijks krijgen de vier musea samen 2,5 miljoen bezoekers over de vloer. Greenwich is ook een centrum voor onderwijs en onderzoek.

Halve marathon

Bij de aankondiging van zijn aanstelling onderstreepte voorzitter Charles Dunstone hoe vertrouwd Paddy Rodgers is met de maritieme wereld van vandaag en de uitdagingen die daar gelden. Dat heeft samen met “zijn passie voor geschiedenis, kunst en literatuur” meegespeeld in de keuze voor zijn persoon.

Rodgers was al een ‘life patron’ van de musea in Greenwich. In 2018 liep hij een have marathon tijdens een actie om geld in te zamelen voor de restauratie van het Altazimuth Pavilion van de Royal Observatory.

Bij Euronav is zijn opvolging geregeld. De rederij koos voor Hugo De Stoop als nieuwe CEO.

Jean-Louis Vandevoorde