Blackfish: transatlantisch zeilen in strijd tegen plastic

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

De Atlantische oceaan bezeilen, dat was de jongensdroom van Peter Luyckx. Binnenkort begint hij aan het avontuur, samen met co-skipper Yan Trouwen. Onder de noemer ‘Blackfish’ gaan de zeilers ook onderzoek voeren naar de plasticvervuiling in onze zeeën. Het Blackfish-team werkt daarom samen met het WWF en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), maar sponsors zijn nog altijd welkom.

Orka

Waarom de naam Blackfish? “De naam verwijst naar de orka, een krachtig en mooi dier. Zijn kenmerken zie je weerspiegeld in het design van onze zeilboot”, weet Luyckx. Het zeiljacht vonden ze na drie jaar zoeken en vergelijken. De Blackfsh is een schip van het type Bente 39, een ecologisch design van Alexander Vrolijk, die werkt met gerecycleerde materialen en milieuvriendelijke antifoulingverf. Het drinkwater is opgeslagen in speciale jerrycans, niet in plastic flessen.

De ambitie is om in de komende drie jaar in de kijker te varen tijdens verschillende zeilevents. Koninginnenstuk wordt de Transquadra, een race van Madeira naar Martinique voor 40-plussers op schepen die niet langer zijn dan 12,5 meter. Vooraf neemt het team ook deel aan zeilwedstrijden vanuit Isle of Wight, Saint-Malo en Ierland. Ze zijn vrijdag gestart met de eerste wedstrijd: de Morgan Cup – tussen Cowes en Dieppe, een race van achttien mijl.

Plastic vangen

Tijdens de reis nemen de zeilers stalen met een zeer fijnmazig ‘manta’ net. Twintig centimeter onder de zeespiegel worden de plasticdeeltjes opgevangen door mazen die fijner zijn dan een mensenhaar. “Een zeilschip is zeer geschikt voor zo’n onderzoek. Motorschepen trekken door de schroefwerking soms ook plastic uit de bodem mee”, klinkt het. Het VLIZ onderzoekt die stalen, onder andere om de plasticvervuiling in de Noordzee beter in kaart te brengen. 

1 euro per zeemjl 

Verschillende sponsors schaarden zich al achter het project. Wie interesse heeft, kan ook sponsoren, vanaf een euro per zeemijl. Het hele traject is te volgen via verschillende sociale media. Meer info over Balckfish vind je hier

Michiel Leen