Christian Leysen trekt kamerlijst Open Vld in Antwerpen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

In de zoektocht naar een opvolger voor Philippe De Backer, die onlangs emotioneel afscheid nam van de politiek, schuift Open Vld ondernemer Christian Leysen naar voren als lijsttrekker voor de federale verkiezingen in de provincie Antwerpen. Leysen was tussen 2000 en 2003 al gemeenteraadslid voor de liberalen in Antwerpen. “Ik ben al twintig jaar lid van de partij”, zegt Leysen aan Flows. “Bij deze verkiezingen gaat het erom het werk dat de regering-Michel heeft geleverd, veilig te stellen en verder te gaan op de ingeslagen weg. Andere partijen willen de klok terugdraaien of de boel op zijn beloop laten. Het geleverde werk mag niet teniet gedaan worden.”

Inspraak en betrokkenheid

“Ik heb geen uitvoerende mandaten meer in het bedrijfsleven, waardoor ik tijd heb om me aan deze opdracht te wijden”, gaat Leysen verder. “In de afgelopen twintig jaar heb ik al veel contacten gelegd in de politiek. Samen met Sas Van Rouveroij en Sven Gatz boog ik me bijvoorbeeld over het thema stadsontwikkeling. Ook uit mijn betrokkenheid bij het Oosterweeldebat heb ik politieke lessen getrokken: de burger wil inspraak en betrokkenheid bij grote projecten, als politicus kan je niet meer staan schermen met het feit dat je van de kiezer een mandaat voor vier jaar hebt gekregen en dat daarmee de kous af is.”

Leysen wil de Antwerpse bekommernissen rond mobiliteit ook op nationaal niveau aankaarten. Daarbij komt het bredere plaatje van de staatsinrichting in beeld: “Te veel versnipperde bevoegdheden en  een verkaveld politiek landschap zijn niet productief.” 

Misschien kan Leysen te rade bij die andere havencoryfee, Fernand Huts? De Katoen Natie-topman was van 1992 tot 1999 politiek actief voor Open Vld, maar verliet ontgoocheld het politieke toneel. Leysen vindt een vergelijking alvast niet opgaan. “Iedereen heeft zijn temperament. Ik ben wie ik ben, met mijn eigen parcours, ideeën en vooral goesting.”

Michiel Leen