
In het laatste Flowsmagazine leest u de nieuwste inzichten over de autologistiek. Als een van de grootste autotransporteurs van België staat Eddie Stobart Automotive in Genk pal in het snel evoluerende landschap van de automobielsector.
In de niche van het autotransport is Eddie Stobart Automotive, met uitvalsbasis in Genk-Zuid, samen met de Limburgse buur Hödlmayr uit Tongeren, de grootste naam in België. Stobart Automotive heeft een vloot van 110 autotransporters en twee compounds met ruimte voor 8.000 wagens. De autotransporteur maakt sinds 2021 deel uit van de Britse Culina Group, dat op zijn beurt onderdeel is van de Duitse UTM Group. Op internationaal vlak is het bedrijf eerder een bescheiden speler in een sector waar Oost-Europese bedrijven het grootste deel van de markt beheersen.
Stobart Automotive doet in België verschillende autotransportopdrachten. Zo brengt het onder andere voor BMW en D’Ieteren wagens naar de verdeelpunten in België. Ook in de havens van Antwerpen en Zeebrugge worden onder meer Mini’s en Toyota’s geladen en naar de concessies gebracht. Voor BMW doet Stobart Automotive de overslag vanuit Genk. Die auto’s komen voornamelijk vanuit Duitsland en worden door Stobart vanuit Genk aan het Belux-dealernetwerk geleverd. Internationaal rijdt Eddie Stobart onder meer op Tsjechië, Slowakije, Noord-Frankrijk en Duitsland.
Operations director Bert Govaerts maakt al 25 jaar dienst uit bij de Genkse autotransporteur. Hij startte er op de dienst planning. “Het verschil tussen nationaal en internationaal transport speelt ook op het vlak van het chauffeurstekort. In eigen land is het binnen onze niche relatief eenvoudig om chauffeurs te vinden. We zitten daar aan de goede kant van de markt. Omdat het netwerk veranderd is door de herverdeling van contracten en de evolutie naar consolidatie van dealergroepen, zijn er een aantal kleinere autotransporteurs verdwenen. Daardoor hebben die chauffeurs de weg naar ons bedrijf gevonden. Eens chauffeurs geproefd hebben van autotransport, willen ze daar ook graag actief in blijven”, zegt Govaerts.

Oekraïne
Internationaal botst Eddie Stobart Automotive op een ander verhaal. “Ook de meeste van onze Tsjechische chauffeurs zien het niet meer zitten om twee weken weg te zijn van huis, waardoor we vandaag op 55 internationale chauffeurs ook 18 Oekraïense chauffeurs en enkele Russische en Poolse chauffeurs in dienst hebben. Al stoten we daar eveneens, zeker door de oorlogssituatie, op beperkingen. We proberen onze Oekraïense chauffeurs wel zo goed mogelijk te ondersteunen door hen huisvesting en onderwijs voor hun kinderen aan te bieden in Tsjechië. Uiteraard staat het menselijke aspect daar voor ons op de eerste plaats. Maar we zien het ook als een manier om de chauffeurs aan ons bedrijf te binden en het biedt misschien zelfs mogelijkheden om op termijn nieuwe chauffeurs aan te trekken.”
"Het Mobility Package is een mes dat aan twee kanten snijdt"
Ook het Europese Mobility Package zet de tweedeling ‘nationaal en internationaal vervoer’ op scherp. “Door de verplichte ‘cooling off’-periode voor cabotageritten en de detacheringsregels wordt het nog moeilijker om internationale chauffeurs aan het werk te zetten”, schetst Govaerts. “Maar op de Belgische markt ondervinden onze internationale concurrenten er dan weer hinder van, waardoor wij hier weer sterker staan als asset-based bedrijf. Het Mobility Package is dus een mes dat aan twee kanten snijdt.”
Autoverdelers
De evolutie in het netwerk van autoverdelers, met minder lokale autogarages en grotere verdelers, is voor Eddie Stobart Automotive niet per se nefast, integendeel zelfs. “Omdat je rond de tafel gaat zitten met grotere spelers, kan je ook makkelijker afspraken maken. Bijvoorbeeld om buiten de openingsuren te lossen, wat niet onbelangrijk is in een fileland als België. Bovendien zijn autoverdelers door hun schaalvergroting ook meer gaan focussen op hun kerntaak: auto’s verkopen. Daardoor kunnen wij een aantal van hun serviceactiviteiten overnemen en meer doen dan alleen maar laden en lossen.”
Extra diensten
Govaerts geeft enkele voorbeelden. “Dat gaat van Pre-Delivery Inspection (PDI) van auto’s of opknappen van tweedehandswagens tot het opladen van elektrische voertuigen.” Zeker dat laatste aspect zal aan terrein winnen nu de elektrificatie van personenwagens volop is ingezet. “Op onze site in Genk hebben we al 26 laadpalen geïnstalleerd en er komen nog 6 snelladers bij. Er zijn ook zonnepanelen geïnstalleerd op onze site en de elektriciteitscabine werd aangepast.”
De elektrificatie heeft ook impact op het autotransport zelf. “De elektrische modellen zijn vrij groot, maar vooral het gewicht speelt een rol. Al zijn onze autotransporters tegenwoordig standaard aangepast aan elektrische modellen. Zo is de doorrijruimte op het wagendek breder en zijn de structuren steviger én tegelijkertijd lichter om binnen de maximum toegelaten massa te blijven.”
Govaerts hamert ook op het belang van ‘forecasting’ in de autologistiek. “Forecasting is essentieel voor ons. Lagere volumes en plotse pieken zijn vaak niet kostenefficiënt en daarom is een aanpassing van onze servicelevelafspraken met onze klanten nodig.”
Intermodaal vervoer
Alle transporten die Eddie Stobart Automotive uitvoert, verlopen via de weg, maar voor de toekomst kijkt het bedrijf zeker in de richting van het spoor. “Met het oog op de reductie van CO2-uitstoot wordt dat belangrijk, vooral voor de aanvoer naar onze site. Daarom willen we er ook alles aan doen dat de spoorontsluiting blijft zodat we ze kunnen activeren als de OEM’s (Original Equipment Manufacturers, red.), zoals te verwachten is, de switch maken naar intermodaal vervoer”, zegt Govaerts. “We liggen in Genk bovendien aan het Albertkanaal. Ook op dat vlak zijn er al ideeën geopperd, maar die piste is minder concreet.”
Yannick De Spiegeleir