Culina Group neemt groep boven Eddie Stobart over

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Eddie Stobart Logistics
Eddie Stobart Logistics © Eddie Stobart Logistics

De Britse logistieke dienstverlener Culina Group neemt GreenWhiteStar Acquisitions (GSWA) over. Die holding van de Stobartfamilie is eigenaar van onder meer Eddie Stobart en Eddie Stobart Europe. De nieuwe groep wordt een zwaargewicht in de sector.

Culina Group is buiten het Verenigd Koninkrijk (VK) weinig gekend. De groep is alleen in het VK en Ierland aanwezig, maar in de voeding- en FMCG-logistiek (fast moving consumer goods) is Culina een zeer grote speler. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,1 miljard pond, een vloot van ruim 2.500 trucks en 4.000 trailers en meer dan 9.000 mensen op 65 locaties in dienst.

Met de acquisitie van GSWA – het investeringsvehikel van de familie Stobart – krijgt Culina nu Eddie Stobart (transport, autologistiek en contractlogistiek), Eddie Stobart Europe, iForce (e-commercelogistiek), The Pallet Network (een netwerk van groepagebedrijven in het VK) en Logistics People (een hr- en interimbedrijf) in handen. Dat GSWA verkocht wordt, komt als een verrassing: diens eigenaar, LDC, haalde nog in december 9 miljoen pond op om zelf acquisities te bekostigen.

Beide groepen zijn ook in andere markten actief, al zijn er overlappingen. Samen vormen ze een groep met een omzet van 2,2 miljard pond, 22.000 medewerkers, 5.500 trucks en 1,9 miljoen m² op zo’n honderd locaties. Elk onderdeel zal onder de eigen naam actief blijven. Naar eigen zeggen wordt Culina Group de grootste logistieke speler in privéhanden van het VK.

William Stobart wordt ‘deputy group CEO’ en lid van de raad van bestuur van Culina Group. De CEO van de groep is Thomas van Mourik.

Philippe Van Dooren