Deputatie bezorgd over veiligheid haven in fusiedossier Zwijndrecht

Nieuws, Havens
Julie Desmet
Havenbedrijven in Zwijndrecht
Havenbedrijven in Zwijndrecht © Google Maps

De deputatie van de provincie Antwerpen maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de Antwerpse haven, specifiek op het vlak van veiligheid, als Zwijndrecht met Beveren en Kruibeke zou fuseren.

In het kader van het fusiedossier Zwijndrecht, zijn er naar veiligheidscoördinatie in de haven toe grote bezorgdheden. “Indien Zwijndrecht een deel wordt van Oost-Vlaanderen, dan zullen twee verschillende politiezones, twee verschillende brandweerzones en twee verschillende gouverneurs beslissingen moeten nemen in verband met de haven”, meldt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), aan het Antwerps Persbureau.

90 klachten

“Dat zal leiden tot een uiterst risicovolle situatie”, gaat hij verder. “45 havenbedrijven zijn gevestigd op grondgebied Zwijndrecht. De haven opsplitsen en ze verdelen over twee provincies, is echt geen goed idee. Misschien moet men er dan maar eens over nadenken om de fusiegemeente Beveren bij Antwerpen onder te brengen. Dan stellen zich die problemen niet. Van de gouverneur heb ik vernomen dat er ondertussen 90 klachten zijn binnengekomen tegen de fusie.”

Er zal een serieuze herverdeling van het veiligheidsbeleid moeten plaatsvinden

De Antwerpse fractieleider van Groen, Diederik Vandendriessche, heeft dezelfde opmerkingen. “Er zal een serieuze herverdeling van het veiligheidsbeleid moeten plaatsvinden, gespreid over twee gouverneurs. Dat heeft grote implicaties voor allerlei scenario’s op het vlak van crisiscommunicatie.”

2,6 miljoen mislopen

Bij een fusie zou Zwijndrecht in de provincie Oost-Vlaanderen komen te liggen en zouden alle bedrijfsbelastingen (onroerende voorheffing) ook naar die provincie gaan. Vermits er in Zwijndrecht heel wat petrochemische bedrijven liggen, zou dat voor de provincie Antwerpen een kleine streep door de rekening zijn. In totaal zou Antwerpen jaarlijks 2,6 miljoen euro mislopen. Groen spreekt van een “fiscale aderlating”.

De definitieve beslissing om al dan niet te fuseren nemen de drie gemeenteraden ten laatste tegen 31 december 2023. Als de fusie doorgaat, dan worden Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht vanaf 1 januari 2025 één gemeente.

Deputatie bezorgd over veiligheid haven in fusiedossier Zwijndrecht – Flows

Deputatie bezorgd over veiligheid haven in fusiedossier Zwijndrecht

Nieuws, Havens
Julie Desmet
Havenbedrijven in Zwijndrecht
Havenbedrijven in Zwijndrecht © Google Maps

De deputatie van de provincie Antwerpen maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de Antwerpse haven, specifiek op het vlak van veiligheid, als Zwijndrecht met Beveren en Kruibeke zou fuseren.

In het kader van het fusiedossier Zwijndrecht, zijn er naar veiligheidscoördinatie in de haven toe grote bezorgdheden. “Indien Zwijndrecht een deel wordt van Oost-Vlaanderen, dan zullen twee verschillende politiezones, twee verschillende brandweerzones en twee verschillende gouverneurs beslissingen moeten nemen in verband met de haven”, meldt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), aan het Antwerps Persbureau.

90 klachten

“Dat zal leiden tot een uiterst risicovolle situatie”, gaat hij verder. “45 havenbedrijven zijn gevestigd op grondgebied Zwijndrecht. De haven opsplitsen en ze verdelen over twee provincies, is echt geen goed idee. Misschien moet men er dan maar eens over nadenken om de fusiegemeente Beveren bij Antwerpen onder te brengen. Dan stellen zich die problemen niet. Van de gouverneur heb ik vernomen dat er ondertussen 90 klachten zijn binnengekomen tegen de fusie.”

Er zal een serieuze herverdeling van het veiligheidsbeleid moeten plaatsvinden

De Antwerpse fractieleider van Groen, Diederik Vandendriessche, heeft dezelfde opmerkingen. “Er zal een serieuze herverdeling van het veiligheidsbeleid moeten plaatsvinden, gespreid over twee gouverneurs. Dat heeft grote implicaties voor allerlei scenario’s op het vlak van crisiscommunicatie.”

2,6 miljoen mislopen

Bij een fusie zou Zwijndrecht in de provincie Oost-Vlaanderen komen te liggen en zouden alle bedrijfsbelastingen (onroerende voorheffing) ook naar die provincie gaan. Vermits er in Zwijndrecht heel wat petrochemische bedrijven liggen, zou dat voor de provincie Antwerpen een kleine streep door de rekening zijn. In totaal zou Antwerpen jaarlijks 2,6 miljoen euro mislopen. Groen spreekt van een “fiscale aderlating”.

De definitieve beslissing om al dan niet te fuseren nemen de drie gemeenteraden ten laatste tegen 31 december 2023. Als de fusie doorgaat, dan worden Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht vanaf 1 januari 2025 één gemeente.