Versnelde omscholing pakt Limburgs chauffeurstekort aan

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Versnelde opleiding vrachtwagenchauffeurs in Limburg
Versnelde opleiding vrachtwagenchauffeurs in Limburg © Febetra

Het nieuwe opleidingstraject Fast Track C/CE 2.0 moet het chauffeurstekort bij de Limburgse transportbedrijven inperken. Het initiatief stimuleert werkzoekenden om zich versneld om te scholen tot vrachtwagenchauffeur.

Op basis van het aantal trekkers bij de Limburgse transportbedrijven, wordt het aantal vacante plaatsen momenteel geraamd op meer dan vijfhonderd. De stijging van het aantal openstaande vacatures wordt deels verklaard door de vergrijzing van de huidige generatie vrachtwagenchauffeurs: maar liefst een derde van de Limburgse truckers gaat de komende vijftien jaar met pensioen.

Vacatures verviervoudigd

Niet alleen in Limburg maar ook elders in Vlaanderen stijgt de vraag naar vrachtwagenchauffeurs. “In 2013 raakten 29 vacatures, die bij de VDAB zijn aangemeld, niet ingevuld. Vijf jaar later is dat aantal verviervoudigd tot 129 openstaande vacatures. De vraag naar chauffeurs blijft intussen pieken naar ongekende hoogtes”, aldus Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg.

De provincie Limburg, die een subsidie van 200.000 euro voorziet, start daarom samen met VVL-Febetra Limburg, vzw Scholing, het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek (SFTL), VDAB en vzw Limburgse Pool voor Transport en Logistiek met een opleidingsprogramma om nieuwe vrachtwagenchauffeurs versneld op te leiden.

Te weinig

“Jaarlijks stromen via de technische scholen en opleidingen van VDAB een zeventigtal truckers door naar de arbeidsmarkt. Dat is te weinig om het aantal openstaande vacatures in Limburg in te vullen”, aldus Gino Withofs, voorzitter van Scholing vzw (uiterst links op de foto).

Kandidaten die interesse hebben in een opleiding tot vrachtwagenchauffeur, kijken aan tegen een hoge opleidingskost en deinzen terug. “Begrijpelijk, want een CE-rijbewijs halen, kost al gauw 6.500 euro. In geval van herexamens en extra rij-uren kan dat bedrag verder oplopen tot 10.000 euro”, gaat Withofs verder.

Gratis opleiding

Het nieuwe project Fast Track C/CE 2.0, dat in de startblokken staat, moet die financiële barrière wegnemen en via een interessant opleidingsaanbod een zo breed mogelijke doelgroep aansporen om de stap naar een rijopleiding te zetten.

Het project richt zich in eerste instantie naar werkzoekenden. “Door de provinciale subsidie van 200.000 euro is de opleiding voor hen gratis. Er kunnen 40 werkzoekenden aan de opleiding deelnemen en wij schatten dat 28 deelnemers het diploma van vrachtwagenchauffeur halen”, aldus Withofs.

“De afgelopen vijf jaar creëerde de logistieke sector in Limburg meer dan 2.000 nieuwe jobs en werd er 500 miljoen geïnvesteerd in verdere groei”, zegt Limburgs gedeputeerde van Economie Tom Vandeput (uiterst rechts op de foto). “De verdere doorbraak van de e-commerce geeft de logistieke sector een stevige boost. Om van verdere groei en ontwikkelingen te kunnen genieten en internationale spelers aan te trekken, is een vlotte instroom voor de openstaande vacatures van vrachtwagenchauffeur nodig.”

Al 121 rijbewijzen uitgereikt

Het innovatieve opleidingsprogramma is een verlengstuk van het afgesloten arbeidsmarktproject ‘Fast Track Vrachtwagenchauffeur’. 39 werkzoekenden en 82 werkenden werden hier via een verkort maar kwalitatief opleidingstraject van 3 maanden opgeleid tot gekwalificeerde chauffeurs.

Yannick De Spiegeleir