Logistieke zone MG Park De Hulst in Willebroek volledig uitverkocht

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
MG Park De Hulst - Willebroek
MG Park De Hulst – Willebroek © MG Real Estate

Na PostNL is ook een niet nader genoemd bedrijf gestart met de bouw van een logistiek gebouw op MG Park De Hulst in Willebroek. Hiermee is, negen jaar na de opstart, het grootste bedrijventerrein van Vlaanderen helemaal uitverkocht.

Het laatst beschikbare terrein is nabij de ingang van de logistieke zone gelegen (rechts onderaan de infografiek). “De eerste funderingswerken zijn inderdaad begonnen voor een klant die voorlopig niet in de publiciteit wil komen”, bevestigt Ignace Tytgat, CEO van MG Real Estate, de ontwikkelaar van het bedrijventerrein. De oplevering zou nog voor het einde van dit jaar moeten gebeuren.

Gebouw met ‘drie vingers’

Als de infografiek die het bedrijf van MG Park verspreidde, klopt met de toekomstige invulling, is het zeker dat het een pakjesbedrijf is. Het gebouw telt drie ‘vingers’, waar bestelwagens efficiënt geladen kunnen worden. Dat vrij recent concept werd bijvoorbeeld ook door DHL gebruikt in zijn hubs in Antwerpen, Roeselare en Nederland. Het is evenwel raden naar welk pakjesbedrijf zich na PostNL in Willebroek vestigt.

PostNL

Post NL is inmiddels aan de andere kant van de zone gestart met de bouw van zijn eerste sorteercentrum in België. Het ontwerp van dat gebouw is gebaseerd op soortgelijke centra van PostNL in Nederland. Het heeft een U-vorm, met 67 poorten voor bestelwagens en 22 docks voor vrachtwagens langs de zijkanten.

Het gebouw van 8.400 m2 is het eerste hoogtechnologische sorteercentrum van het Nederlandse pakjesbedrijf in ons land. Het sorteer- en distributieproces zal automatisch gebeuren, van de aankomst van de pakjes op de site tot het inladen in de bestelwagens. Daarmee zal het depot in Willebroek enkele tienduizenden pakjes per dag kunnen verwerken. In eerste instantie zullen er zo’n 150 medewerkers werken in het nieuwe sorteercentrum.

Volgens Tytgat zijn de werken begin dit jaar begonnen. Ze zullen aan een zeer hoog tempo gebeuren want PostNL wil dat het sorteercentrum nog voor Sinterklaas klaar is om de drukste periode van het jaar aan te kunnen.

Sluitstuk

Nu de twee laatste terreinen zijn toegewezen, is MG Park De Hulst uitverkocht. Met haar 500.000 m2 is de zone volgens MG Real Estate het grootste bedrijvenpark van Vlaanderen. Negen jaar na de opstart zullen er twaalf bedrijven gevestigd zijn met in totaal bijna 280.000 m2 aan magazijnen en kantoren. Bijna 1.500 mensen werken op de zone. Die is overigens zeer duurzaam, met in totaal 95.000 m² zonnepanelen en bijna 18.000 m³ waterbuffering.

De bedrijven die op MG Park De Hulst logistieke activiteiten hebben (of zullen hebben), zijn CMI Group, Dachser, Decathlon, Eutraco, Federal Mogul, FNAC-Vanden Borre, Metro Delivery Services, Nedcargo, Nippon Express, Toyota Material Handling en het niet nader genoemde bedrijf.

Philippe Van Dooren