Ford Trucks boort Belgische markt aan

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Ford Trucks België
Ford Trucks België © Ford Trucks

De Turkse vrachtwagenfabrikant Ford Trucks komt naar België. Het Kempense autobedrijf Garage Herman Noyens wordt de officiële invoerder.

Ford Trucks, een joint venture tussen het Amerikaanse autoconcern Ford en zijn Turkse partner Koç, wil nog dit jaar vijf dealerships openen, verspreid over ons land. Het bedrijf wil ook een speerpunt maken van online verkoop door een webshop te lanceren. Met Ford Trucks is er nu een achtste speler op de Belgische markt actief voor zware vrachtwagens, naast Mercedes, Volvo, DAF, Scania, MAN, Iveco en Renault. Volgens kenners zal de komst van de nieuwe constructeur geen groot effect hebben op het marktevenwicht. Daar is een compact dealernetwerk voor nodig. Al timmert Ford Trucks wel aan de weg. De voorbije drie jaar werd het merk al gelanceerd in negentien Europese landen waaronder Spanje, Portugal, Italië, Polen en Roemenië. En nu is het dus de beurt aan België, waar Ford Trucks binnen de vijf jaar zo’n 5% marktaandeel wil veroveren.

Verkoop- en servicepunten

Met de lancering bouwt Garage Herman Noyens NV, dat sinds 1984 actief is als Ford-verdeler, een nieuwe flagshipstore, meteen de hoofdzetel van Ford Trucks België. De vergunning voor het bouwen van de Belgische hoofdzetel is lopende en binnenkort starten de werken in Turnhout op de huidige site van Meubelambacht. De oplevering van het gebouw is voorzien in het voorjaar van 2022. Binnen diezelfde periode gaat de familie Noyens ook op zoek naar tien verkoop- en servicepunten, verspreid over ons land. Daarvan openen de eerste vijf subdealers al dit jaar de deuren.

Webshop

“Er komt in Turnhout een volledig belevingscentrum met de focus op mobiliteitsoplossingen voor de toekomst. Daarbij voorzien we een grote showroom en verdeelpunt voor vrachtwagens, bestelwagens en auto’s van het merk Ford”, aldus Nathalie Noyens, gedelegeerd bestuurder van Ford Trucks België, dat ook een webshop lanceert voor de verkoop van vrachtwagens. Het eerste model dat transportklanten kunnen aankopen, is de Ford Trucks F-MAX. Dit model werd in 2019 nog verkozen tot ‘International Truck of the Year’.

Yannick De Spiegeleir