Eerste lng-bunkerstation langs Rijn gaat dat van Antwerpen vooraf

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De tank van het bunkerstation nabij de Niehler Hafen in Keulen is zopas voor het eerst met lng gevuld. Ze heeft een capaciteit van 200 m³. Na enkele tests kan het bunkerstation over enkele weken in gebruik genomen worden. Het zal dan het eerste shore-to-ship lng-bunkerstation voor de binnenvaart in Europa zijn.

Lng wordt beschouwd als een veelbelovend alternatief voor diesel in de scheepvaart. Het levert een lagere CO2-uitstoot op en stoot ook minder fijnstof en NOx uit.

Haven Antwerpen

In de Antwerpse haven gaf een consortium rond de Franse energiegroep Engie in 2016 al de kick-off voor een lng-bunkerstation aan Kaaien 526/528. De realisatie liet echter op zich wachten en in oktober vorig jaar werd de concessie overgenomen door Fluxys in samenwerking met brandstoffenleverancier G&V. Zij voorzagen toen een ingebruikname in oktober van dit jaar. Noch bij Fluxys, noch bij G&V konden we vernemen of die datum effectief gehaald wordt.

Koen Heinen