E40-parking Jabbeke heropent ’s nachts voor twee maanden wegenwerken

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Maandag 26 augustus start de voorbereiding van de twee fase van het groot structureel onderhoud van de E40 tussen Jabbeke en Gistel in de richting naar Frankrijk (Duinkerke en Calais). De eigenlijke werken vinden plaats van maandag 2 september en duren tot uiterlijk 25 oktober. De rijweg wordt volledig vernieuwd, tot en met de fundering en de vangrails. In de meer dan 4 km lange werfzone geldt een maximumsnelheid van 70 km/uur.

De grootste verkeershinder wordt verwacht vanaf maandag 2 september. Dan wordt het verkeer in de richting naar Frankrijk op één versmalde rijstrook en in de richting naar Brugge/Brussel op twee versmalde rijstroken gebracht. Tijdens de werken blijft de afrit Gistel open. “We verwachten ernstige verkeershinder, in het bijzonder voor het verkeer richting Frankrijk. Vooral tijdens weekends met mooi weer kunnen de files hoog oplopen”, zegt woordvoerder Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Jabbeke open na schietpartij

De parking in Westkerke in de richting naar Frankrijk wordt tijdens de werken volledig afgesloten. Ter vervanging wordt de parking in Jabbeke tijdelijk terug ’s nachts opengesteld. Precies een jaar geleden sloot het gemeentebestuur van Jabbeke de parking tussen 20.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s morgens na een schietincident tussen transmigranten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat de politiecontroles op de parking in Westkerke tijdelijk verschuiven naar Jabbeke. Het vaste bewakingsteam in Jabbeke wordt verdubbeld.

52% vrachtwagens

In het voorjaar vond een eerste fase van groot structureel onderhoud plaats. In de ranglijst van Vlaamse snelwegen met het hoogste aandeel vrachtvervoer, staat het traject van de E40/A18 tussen Jabbeke en de Franse grens op de tiende plaats. Bij de telling in 2015 waren maar liefst 52% van de voertuigen vrachtwagens.

Om de hinder voor het vrachtverkeer te ontlasten, raadt het Agenschap Wegen en Verkeer toeristen voor de Westkust aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

Roel Jacobus