Douane onderschept 581 kilo coke voor Antwerpen in Santos

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Het IRS-douanekantoor in de haven van Santos vond op maandag 26 augustus 581 kg cocaïne in een lading met bestemming Antwerpen. De drugs zaten volgens de Braziliaanse Receita Federal in polypropyleenzakken in acht containers. Een van de containers werd door het douaneteam geselecteerd via objectieve risicoanalysecriteria, waaronder onderzoek met röntgenstralen.

Rip-off

Tijdens de inspectie, die werd bijgewoond door de drugshonden van de douanedienst IRS, werden 23 gerecyclede raffiazakjes gevonden met verschillende tabletten gewikkeld in plastic materiaal en bedekt met glijmiddel, in totaal 581 kg cocaïne. Die manier van werken doet vermoedenn dat de criminelen een ‘rip-off’ planden, waarbij de drugs zonder medeweten van exporteurs en importeurs in een legale lading worden ingebracht. De door de IRS onderschepte drugs zijn overgedragen aan het federale politiebureau van Santos, dat het onderzoek voortzet.

Michiel Leen