Transport Macharis verkozen tot Transporteur van het Jaar 2019

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De Transport & Logistics Awards werden donderdagavond in de Nekkerhal in Mechelen uitgereikt. Niet minder dan 1.500 toplui uit de sector waren aanwezig op het event van Transportmedia, dat beschouwd wordt als de hoogmis voor het wegvervoer en de logistiek in België.

De titel van de Transporteur van het Jaar, vorig jaar nog gewonnen door Groep Joosen uit Antwerpen, bekroont “een transportbedrijf dat zich onderscheidt door zijn beheer, marktbenadering, sociale aanpak en drang naar vernieuwing inzake veiligheid en milieu”. Dit jaar wint Transport Macharis deze begeerde prijs. TTC (Trade & Transport Corporation) uit Kruibeke werd tweede en Dilissen Logistics uit Overpelt derde.

“Transport Macharis is het typevoorbeeld van een familiebedrijf in transport dat heeft weten mee te evolueren met zijn tijd”, luidt de motivering van de jury. “De familiefundamenten van de onderneming vertalen zich in de nauwe verbondenheid van de directie, het personeel en de klanten. Ze heeft professionele instrumenten voor de opvolging in gebruik genomen, meet wat moet gemeten worden en kan dus strategische beslissingen nemen gebaseerd op een objectieve basis.”

De jury merkte ook op dat Macharis zich concentreert op de korte en middellange afstanden en dat de transportactiviteit gekoppeld is aan de uitbouw van logistieke infrastructuur. “Dat biedt het voordeel niet te moeten afhangen van een filiaal in het buitenland. Met de komst van de vierde generatie is het bedrijf ook goed gewapend voor de uitdagingen van morgen.”

ODTH wint prijs logistiek project

De prijs voor het Logistics Project of the Year 2019 werd gewonnen door ODTH First Class Logistics. Bart Weymans, innovatiemanager van het bedrijf, nam de award in ontvangst (foto 2). Deze award beloont “een industrieel, commercieel of logistieke operator die een project realiseerde om het beheer of de werking van de supplychain te verbeteren”. Vorig jaar ging de prijs naar de Luikse e-commercelogistieker ECDC Logistics.

ODTH haalde het van de webshop voor farmaceutische en healthcareproducten Newpharma uit Luik en de discounter Trafic uit Heppignies.

ODTH verbeterde de werking van zijn distributiecentrum in Willebroek door de eerste stap in het logistieke proces, de registratie van de chauffeur en zijn lading, fors te automatiseren met de nieuwste technologie. Die registratie gebeurt nu op een speciale parking buiten de site. Aan de hand van ANPR-camera’s, administratieve robots, algoritmes en internet of things-sensoren wordt de registratietijd ingekort van dertig naar tien minuten.

Het systeem maakt ook dat de laad- en loskades automatisch en efficiënter worden toegekend, waardoor de productiviteit in het magazijn zelf eveneens verbetert. En de traceerbaarheid tijdens het laden en lossen is verhoogd, zodat de klanten in real time geïnfomeerd worden over de status van hun lading, zonder manuele tussenkomst of investering in EDI.

Ook Van Moer in de prijzen

Daarnaast werden nog zes andere awards uitgereikt:

  • Truck Safety award: Van Moer Logistics
  • Green Truck award: Transport Eric Mattheuws
  • Truck ICT award: Ekotrax
  • Truck Fleet Owner of the Year: Trans Winaton (Willy Naessens)
  • Logistics Employer of the Year: TDL Group
  • Logistics Building of the Year: ALDI

Philippe Van Dooren