Port of Antwerp, baggeraars en marine winnen prijzen Blauwe Cluster

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Echodrone Port of Antwerp peilboot autonoom
Echodrone Port of Antwerp peilboot autonoom © SG

Het maritieme duurzaamheidsnetwerk De Blauwe Cluster bekroont vijf innovatieve maritieme technologieën met een Blue Innovation Award. De prijzen werden uitgereikt op de Wereldtentoonstelling in Dubai.

Maar liefst vijf prijzen waren er te verdelen bij de tweede editie van de Blue Innovation Awards. Die werden voor de gelegenheid uitgereikt tijdens de G-STIC (Global Sustainable Technology & Innovation Community)-conferentie op de Wereldexpo van Dubai. Met enkele initiatieven van de winnaars kon u eerder in Flows kennismaken. 

‘Leveraging AI for carbon-neutral shipping’ van Toqua sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Dat project zet in op het gebruik van artificiële intelligentie om de CO2-uitstoot van schepen te verminderen. De MANTA-line van Bexco was dan weer de winnaar in de categorie Corporate Blue Innovation Wave. Dat project biedt een zwevende oplossing voor ankertouwen voor drijvende windinstallaties.

Verder werd het project The Echodrone & more van de Haven van Antwerpen onderscheiden met de Blue Innovation Captain-award. Het betreft een volledige innovatieroadmap die ontwikkeld werd rond een autonoom dieptepeilschip.  

Publieksprijs marine

MPVAqua, een samenwerkingsinitiatief van Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en UGent, werd bekroond met de Blue Innovation Swell-award. Het project onderzoekt de installatie van zonnepanelen op zee. Ten slotte ging het project ‘A triple helix approach for innovation in the Belgian Navy’ aan de haal met de Inspirational Blue Wave-award, die door het publiek uitgereikt werd.

De winnaars gingen naar huis met een Blue Innovation Awards-trofee en mogen een jaar lang gebruikmaken van een uniek Blue Innovation Awards-logo.

Michiel Leen