Forse toename AEO-vergunningen en bijkomende aanwervingen door brexit

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De douane bereidt zich voor op een worstcasescenario. De kans op een harde brexit of een no deal neemt alsmaar toe. Feit is dat er bijkomende aangiftes zullen zijn en het vraagt extra werkkrachten om die allemaal te verwerken. Volgens recente cijfers van de douane zijn er van de 386 geplande aanwervingen in het kader van de brexit, momenteel 123 voltooid. Daarnaast zitten er nog 91 wervingen in de pipeline, waarvoor tegen 29 maart 10 personen in dienst zullen zijn. In West-Vlaanderen zijn voor Zeebrugge 27 extra medewerkers en voor Oostende 15 extra medewerkers gepland.

79% stijging

De douane merkte een toename van het aantal AEO-aanvragen. Het concept van de erkende economische operator (Authorised Economic Operator) houdt een partnerschap met de douane in om de volledige logistieke ketting te verzekeren en daardoor faciliteiten op het vlak van de douane te genieten voor de hele Europese unie. Het voorbije half jaar werden 34 AEO-aanvragen geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar waren er maar 19. Dat is een stijging van maar liefst 79%.

Melanie De Vrieze