Groen licht voor investering Ineos van 2,7 miljard

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Eindelijk witte rook in het dossier van de miljardeninvestering van Ineos in een nieuwe kraakinstallatie in Antwerpen. Volgens zakenkrant De Tijd is er eindelijk een akkoord over de investering van 2,7 miljard euro in de Ineosvestigingen op de Antwerpse rechter-Scheldeoever bij Lillo. 1,7 miljard gaat naar de bouw van een kraker, die ethaangas omzet in ethyleen. Daarnaast komt er een PDH-fabriek, die propaangas omzet in propyleen. Dinsdagnamiddag komt Ineosvoorzitter Jim Radcliffe de plannen van het bedrijf verder uit de doeken doen, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Lange termijn 

De bouw van een nieuwe kraakinstallatie is een uitzonderlijk gegeven, dat duidt op een langetermijnengagement van de groep. Het is van de late jaren 80 geleden dat er in Antwerpen nog een kraker bijgebouwd werd. “Zo’n installatie bouw je niet als je van plan bent om daarna snel weer te vertrekken. Het is een langetermijnplan, wat een belangrijk signaal is voor andere investeerders”, liet woordvoerder Gert Verreth van Essenscia optekenen toen Ineos in juli vorig jaar aangaf te willen kiezen tussen Antwerpen of Rotterdam. 

500 jobs

De onderhandelingen over de investering liepen al langer. Vorige week nog liet Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) weten dat er “verregaande, positieve gesprekken” liepen met Ineos, maar dat de beslissing nog niet definitief was. Om de deal rond te krijgen, moest er nog een akkoord gesloten worden met het bedrijf Gunvor, dat terreinen moest afstaan aan Ineos. Volgens De Tijd bestrijkt het project ook terreinen van Monsanto en Solvay.

De fabrieken moeten in 2023 klaar zijn en zouden goed zijn voor vijfhonderd jobs. Tijdens de bouwwerken kan dat tijdelijk oplopen tot enkele duizenden. 

Michiel Leen