Schauvliege keurt bouw elf windturbines goed op terminal in Zeebrugge

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Met een Belgabericht meldde Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) dat ze een omgevingsvergunning verleent voor de bouw van elf windturbines tussen het Zuidelijk Insteekdok en de Margareta van Oostenrijkstraat. Stukgoedbehandelaar International Car Operators (ICO) ontwikkelt daar 54 ha bijkomende terminal (foto). Voor de verwachte toename van elektrische wagens is heel veel elektriciteit nodig. Vorige week raakte bijvoorbeeld bekend dat er vanaf februari wekelijks drieduizend Tesla’s zullen komen.

De windturbines krijgen een gezamenlijk vermogen van 44 megawatt, het equivalent van het stroomverbruik van de hele stad Brugge. Dit is het grootste unieke windproject op het Vlaamse vasteland. De investering van maar liefst 55 miljoen euro wordt gedragen door ICO, energiebedrijf Engie Electrabel (37,5%) en het havenbestuur (25%).

Veiligheid

Er kwamen drie bezwaren, onder meer van Stad Brugge. Daartegenover stonden acht gunstige adviezen van onder meer het havenbestuur, de hulpdiensten, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Het samenvattend advies van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie is gunstig. De hinder en effecten op mens en milieu en de risico’s voor de externe veiligheid kunnen tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt worden.

Roel Jacobus