North Sea Port bouwt grenscontrolepost verpakte dierlijke goederen uit

Flowsmagazine, Douane
Yannick De Spiegeleir
Grenscontrolepost North Sea Port
Grenscontrolepost North Sea Port © North Sea Port

Het havenbedrijf North Sea Port maakt middelen vrij om de Grenscontrolepost voor verpakte dierlijke goederen in Gent uit te breiden. “We willen later op het jaar van twee naar drie temperatuurvormen gaan”, stelt woordvoerder Johan Bresseleers in het jongste Flowsmagazine over douane.

In North Sea Port zijn er vier plaatsen waar voedsel van buiten de EU kan worden gecontroleerd. Een eerste is de Grenscontrolepost (GCP) in Gent van het havenbedrijf. Die werd drie jaar geleden operationeel in volle coronaperiode. Daarnaast zijn er twee inspectiepunten bij bedrijven in Gent en één aan Nederlandse zijde. Later krijgt nog een derde bedrijf in Gent een Grenscontrolepunt bij.

“De Grenscontrolepost van het havenbedrijf maakt het mogelijk om veterinaire producten van buiten de EU rechtstreeks in België in te voeren via North Sea Port”, verduidelijkt Bresseleers. “Er zijn meerdere voordelen. Verpakte dierlijke producten kunnen rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Ook kunnen dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen aankomen, meteen overgeladen worden op een ander schip en naar Gent vervoerd worden. Dat haalt vrachtwagens van de weg.”

Controles

Zaken als vlees, vis, gelatine, maar ook ingrediënten voor diervoeding kunnen in Gent gecontroleerd worden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) staat in voor de controles. De douane brengt alle vereiste documenten meteen in orde. Onder één dak kunnen zij containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen.

De Grenscontrolepost maakt een nauwe samenwerking met FAVV mogelijk voor de goederen waarvoor dat nodig is

Alain Muyshondt, gewestelijk directeur douane & accijnzen Gent, is lovend over de samenwerking met North Sea Port en FAVV. “De centrale ligging aan de haven is prima, ook de zichtbaarheid en bereikbaarheid. Dankzij het loket kan iedereen die zich met documenten aandient op een professionele en veilige manier worden geholpen. Er is een goed uitgeruste loskade en verificatieruimte waardoor controles op een vlotte en professionele manier kunnen worden uitgevoerd. De Grenscontrolepost maakt een nauwe samenwerking met FAVV mogelijk voor de goederen waarvoor dat nodig is.”

Uitbreiding

De Gentse GCP krijgt nog dit jaar een uitbreiding. “Het is de bedoeling om later op het jaar van twee naar drie temperatuurvormen te gaan. Naast de bevroren en gekoelde, komt er dan de kamertemperatuur bij. Het havenbedrijf zal daartoe investeren in een uitbreiding van het huidige gebouw en de omgeving wordt heraangelegd om de circulatie van vrachtwagens vlot te laten verlopen”, aldus Bresseleers.

North Sea Port bouwt grenscontrolepost verpakte dierlijke goederen uit – Flows

North Sea Port bouwt grenscontrolepost verpakte dierlijke goederen uit

Flowsmagazine, Douane
Yannick De Spiegeleir
Grenscontrolepost North Sea Port
Grenscontrolepost North Sea Port © North Sea Port

Het havenbedrijf North Sea Port maakt middelen vrij om de Grenscontrolepost voor verpakte dierlijke goederen in Gent uit te breiden. “We willen later op het jaar van twee naar drie temperatuurvormen gaan”, stelt woordvoerder Johan Bresseleers in het jongste Flowsmagazine over douane.

In North Sea Port zijn er vier plaatsen waar voedsel van buiten de EU kan worden gecontroleerd. Een eerste is de Grenscontrolepost (GCP) in Gent van het havenbedrijf. Die werd drie jaar geleden operationeel in volle coronaperiode. Daarnaast zijn er twee inspectiepunten bij bedrijven in Gent en één aan Nederlandse zijde. Later krijgt nog een derde bedrijf in Gent een Grenscontrolepunt bij.

“De Grenscontrolepost van het havenbedrijf maakt het mogelijk om veterinaire producten van buiten de EU rechtstreeks in België in te voeren via North Sea Port”, verduidelijkt Bresseleers. “Er zijn meerdere voordelen. Verpakte dierlijke producten kunnen rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Ook kunnen dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen aankomen, meteen overgeladen worden op een ander schip en naar Gent vervoerd worden. Dat haalt vrachtwagens van de weg.”

Controles

Zaken als vlees, vis, gelatine, maar ook ingrediënten voor diervoeding kunnen in Gent gecontroleerd worden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) staat in voor de controles. De douane brengt alle vereiste documenten meteen in orde. Onder één dak kunnen zij containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen.

De Grenscontrolepost maakt een nauwe samenwerking met FAVV mogelijk voor de goederen waarvoor dat nodig is

Alain Muyshondt, gewestelijk directeur douane & accijnzen Gent, is lovend over de samenwerking met North Sea Port en FAVV. “De centrale ligging aan de haven is prima, ook de zichtbaarheid en bereikbaarheid. Dankzij het loket kan iedereen die zich met documenten aandient op een professionele en veilige manier worden geholpen. Er is een goed uitgeruste loskade en verificatieruimte waardoor controles op een vlotte en professionele manier kunnen worden uitgevoerd. De Grenscontrolepost maakt een nauwe samenwerking met FAVV mogelijk voor de goederen waarvoor dat nodig is.”

Uitbreiding

De Gentse GCP krijgt nog dit jaar een uitbreiding. “Het is de bedoeling om later op het jaar van twee naar drie temperatuurvormen te gaan. Naast de bevroren en gekoelde, komt er dan de kamertemperatuur bij. Het havenbedrijf zal daartoe investeren in een uitbreiding van het huidige gebouw en de omgeving wordt heraangelegd om de circulatie van vrachtwagens vlot te laten verlopen”, aldus Bresseleers.