Nieuwe grenscontrolepost North Sea Port haalt vrachtwagens van de weg

Reportage, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Ministers Clarinval en Van Peteghem kregen tijdens hun rondleiding in de grenscontrolepost ook een demonstratie met een drugshond te zien.
Ministers Clarinval en Van Peteghem kregen tijdens hun rondleiding in de grenscontrolepost ook een demonstratie met een drugshond te zien. © Yannick De Spiegeleir

Dankzij een nieuwe grenscontrolepost kunnen voortaan ook in de Gentse haven verpakte dierlijke producten van buiten de EU gecontroleerd worden. Tot nu moesten de containers na een controle in een andere haven per vrachtwagen naar Gent komen.

Door de opening van de nieuwe grenscontrolepost kunnen dierlijke producten van buiten de EU, zoals gekoelde en bevroren vis, vlees en bepaalde diervoeding, voortaan rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen toekomen, kunnen meteen overgeladen worden op een ander (binnenvaart)schip om vervolgens, via de Schelde en het Kanaal Gent-Terneuzen, naar Gent vervoerd te worden om in de grenscontrolepost gecontroleerd te worden.

Door het eerdere ontbreken van een dergelijke grenscontrolepost in Gent gebeurde de invoercontrole op dierlijke producten in havens zoals Antwerpen, Rotterdam of Zeebrugge. Vervolgens werden de goederen over de weg naar Gent getransporteerd. Dat hoeft dus niet langer.

Afname vrachtwagens

Daan Schalck, CEO van North Sea Port, onderstreepte het belang van de nieuwe grenscontrolepost op vlak van duurzaamheid. “In vergelijking met vijf jaar terug komen er nu al 300.000 containers meer per binnenschip richting onze haven. Dat is het equivalent van zes maal de terminal van Willebroek. Door deze nieuwe grenscontrolepost zal het gebruik van transport over water toenemen en neemt het aantal vrachtwagens af. Dit sluit aan bij onze ambitie om meer in te zetten op duurzaam vervoer over het water.” De haven-CEO van North Sea Port opende het complex samen met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minister van Voedselveiligheid David Clarinval (MR).

Tijdswinst

De grensoverschrijdende haven bouwde de grenscontrolepost om er het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en de douane op één onder te brengen. Daar kunnen ze containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen. “Deze efficiëntere dienstverlening zorgt voor een vlottere doorstroming van de goederen die de haven binnenkomen. Het is dus een win-winsituatie in tijd én efficiëntie voor de supplychain en de logistieke spelers”, zegt Schalck.

Uitbreiding gamma

Met de grenscontrolepost weet North Sea Port het gamma producten dat in Gent gecontroleerd kan worden, sterk uit te breiden. Tot nu toe beschikte het alleen over grenscontroleposten voor de veterinaire invoercontrole op dierlijke vetten en oliën in bulk en voor verpakte dierenvoeding. In het Nederlandse Vlissingen is keuring mogelijk voor verpakte goederen voor humane consumptie en bevroren, verpakte goederen voor niet-humane consumptie.

Yannick De Spiegeleir