Vlaggenschip Fokker F27 omgetoverd in luxesuite

Reportage, Varia
Melanie De Vrieze
Esther Slootweg en Gerhard Horstink voor hun Fokker F27
Esther Slootweg en Gerhard Horstink voor hun Fokker F27 © Esther Slootweg

Wie eens wil overnachten in een vliegtuig, kan dat in Hoogerheide, net over de Belgische grens. Esther Slootweg en Gerhard Horstink kochten het vlaggenschip van Fokker, de F27 ‘Friendship’, en bouwden het vliegtuig om tot een luxesuite voor twee personen.

Het vliegtuig staat in Hoogerheide, vlak bij de vliegbasis van Woensdrecht. Daar is ook de fabriek van Fokker gevestigd. Slootweg en Horstink hadden al twintig jaar een bed & breakfast op de eerste verdieping van hun woning, maar wilden er iets bijzonders aan toevoegen. “We dachten eraan om iets te doen met de luchtvaartgeschiedenis van deze buurt”, zegt Slootweg. “Mijn man vliegt zelf ook met een eenmotorig toestel. De liefde voor de luchtvaart zit wel in ons.”

Cockpit van de Fokker F27
Cockpit van de Fokker F27

Via het internet schuimde Slootweg verschillende sites af die vliegtuigen verkopen. In een kwartier tijd had ze een exemplaar gevonden. “Dat ging heel vlot. Net zoals je handelaren hebt in auto’s en caravans, zijn er verkopers van vliegtuigen en straaljagers. Daarna hebben we met de gemeente overlegd voor een vergunning, maar ook dat was geen probleem.”

Volledig gestript

De Fokker F27 ‘Friendship’ was het vlaggenschip van de Nederlandse vliegtuigfabrikant. Lange tijd was dit het best verkochte West-Europese turbopropellerpassagiersvliegtuig. “Dit type is gebouwd tussen 1958 en 1985. Het bijzondere ontwerp heeft diverse prijzen gewonnen. In het toestel konden ongeveer veertig passagiers. Dat is niet zo groot, maar voor ons het ideale formaat. De laatste vlucht van het vliegtuig dat in onze tuin staat, was op 30 juni 1983. Het heeft ook lange tijd op Schiphol gestaan bij het Aviodome museum.”

Toen het koppel ‘Friendship’ kocht, was het interieur zo goed als leeg, op een paar oude stoelen en een paar aftandse bagagebakken aan het plafond na. “We hebben alles eruit gehaald en gedemonteerd tot op het metaal van de buitenkant. Daarna hebben we het vliegtuig stap voor stap verbouwd. Na de isolatie en afwerking met hout hebben we er een bed in geplaatst, een bankstel, een eettafel met stoelen, een huisbioscoop, een keukentje en een ruime badkamer met sauna. Het heeft een jaar in beslag genomen om dit allemaal voor elkaar te krijgen.”

Het interieur van de Fokker F27 met zicht op de cockpit
Het interieur van de Fokker F27 met zicht op de cockpit

Trouwen in vliegtuig

De B&B opende de deuren in het najaar van 2017. De luxesuite is ingericht voor twee personen. “Het wordt geboekt door mensen die zelf in de luchtvaart hebben gewerkt”, legt Slootweg uit. “Denk bijvoorbeeld aan gepensioneerde gezagvoerders, stewardessen en technici die ooit aan vliegtuigen gesleuteld hebben. Maar we zien hier ook veel koppels die op zoek zijn naar een bijzonder plekje voor een romantische overnachting.”

Het vliegtuig is intussen ook de locatie voor het voltrekken van een huwelijk. “Mensen die hier in de gemeente wonen, kunnen in het vliegtuig trouwen en er de huwelijksnacht doorbrengen.”

Gemiddeld zo’n 250 keer per jaar wordt het vliegtuig geboekt. Mei en juni zijn altijd favoriete maanden, merkt Slootweg op. “In de zomer is het iets rustiger, omdat mensen dan wat verder op reis gaan.”

Plaats voor twee plus tien

Woensdrecht ligt op een kwartier rijden van Bergen op Zoom. “We bevinden ons ook dicht bij het Grenspark Kalmthoutse Heide, wat een deel Belgisch en een deel Nederlands natuurgebied is. Veel gasten die naar deze regio komen, fietsen en wandelen graag in dit landelijke gebied. Antwerpen en Rotterdam liggen elk op een half uur rijden. We zitten hier vrij centraal.”

Ook groepen kunnen terecht in de B&B. Er is ruimte voor twee gasten in het vliegtuig en tien in de B&B in de woning van het koppel.

Info: www.slapenineenvliegtuig.nl

Vlaggenschip Fokker F27 omgetoverd in luxesuite – Flows

Vlaggenschip Fokker F27 omgetoverd in luxesuite

Reportage, Varia
Melanie De Vrieze
Esther Slootweg en Gerhard Horstink voor hun Fokker F27
Esther Slootweg en Gerhard Horstink voor hun Fokker F27 © Esther Slootweg

Wie eens wil overnachten in een vliegtuig, kan dat in Hoogerheide, net over de Belgische grens. Esther Slootweg en Gerhard Horstink kochten het vlaggenschip van Fokker, de F27 ‘Friendship’, en bouwden het vliegtuig om tot een luxesuite voor twee personen.

Het vliegtuig staat in Hoogerheide, vlak bij de vliegbasis van Woensdrecht. Daar is ook de fabriek van Fokker gevestigd. Slootweg en Horstink hadden al twintig jaar een bed & breakfast op de eerste verdieping van hun woning, maar wilden er iets bijzonders aan toevoegen. “We dachten eraan om iets te doen met de luchtvaartgeschiedenis van deze buurt”, zegt Slootweg. “Mijn man vliegt zelf ook met een eenmotorig toestel. De liefde voor de luchtvaart zit wel in ons.”

Cockpit van de Fokker F27
Cockpit van de Fokker F27

Via het internet schuimde Slootweg verschillende sites af die vliegtuigen verkopen. In een kwartier tijd had ze een exemplaar gevonden. “Dat ging heel vlot. Net zoals je handelaren hebt in auto’s en caravans, zijn er verkopers van vliegtuigen en straaljagers. Daarna hebben we met de gemeente overlegd voor een vergunning, maar ook dat was geen probleem.”

Volledig gestript

De Fokker F27 ‘Friendship’ was het vlaggenschip van de Nederlandse vliegtuigfabrikant. Lange tijd was dit het best verkochte West-Europese turbopropellerpassagiersvliegtuig. “Dit type is gebouwd tussen 1958 en 1985. Het bijzondere ontwerp heeft diverse prijzen gewonnen. In het toestel konden ongeveer veertig passagiers. Dat is niet zo groot, maar voor ons het ideale formaat. De laatste vlucht van het vliegtuig dat in onze tuin staat, was op 30 juni 1983. Het heeft ook lange tijd op Schiphol gestaan bij het Aviodome museum.”

Toen het koppel ‘Friendship’ kocht, was het interieur zo goed als leeg, op een paar oude stoelen en een paar aftandse bagagebakken aan het plafond na. “We hebben alles eruit gehaald en gedemonteerd tot op het metaal van de buitenkant. Daarna hebben we het vliegtuig stap voor stap verbouwd. Na de isolatie en afwerking met hout hebben we er een bed in geplaatst, een bankstel, een eettafel met stoelen, een huisbioscoop, een keukentje en een ruime badkamer met sauna. Het heeft een jaar in beslag genomen om dit allemaal voor elkaar te krijgen.”

Het interieur van de Fokker F27 met zicht op de cockpit
Het interieur van de Fokker F27 met zicht op de cockpit

Trouwen in vliegtuig

De B&B opende de deuren in het najaar van 2017. De luxesuite is ingericht voor twee personen. “Het wordt geboekt door mensen die zelf in de luchtvaart hebben gewerkt”, legt Slootweg uit. “Denk bijvoorbeeld aan gepensioneerde gezagvoerders, stewardessen en technici die ooit aan vliegtuigen gesleuteld hebben. Maar we zien hier ook veel koppels die op zoek zijn naar een bijzonder plekje voor een romantische overnachting.”

Het vliegtuig is intussen ook de locatie voor het voltrekken van een huwelijk. “Mensen die hier in de gemeente wonen, kunnen in het vliegtuig trouwen en er de huwelijksnacht doorbrengen.”

Gemiddeld zo’n 250 keer per jaar wordt het vliegtuig geboekt. Mei en juni zijn altijd favoriete maanden, merkt Slootweg op. “In de zomer is het iets rustiger, omdat mensen dan wat verder op reis gaan.”

Plaats voor twee plus tien

Woensdrecht ligt op een kwartier rijden van Bergen op Zoom. “We bevinden ons ook dicht bij het Grenspark Kalmthoutse Heide, wat een deel Belgisch en een deel Nederlands natuurgebied is. Veel gasten die naar deze regio komen, fietsen en wandelen graag in dit landelijke gebied. Antwerpen en Rotterdam liggen elk op een half uur rijden. We zitten hier vrij centraal.”

Ook groepen kunnen terecht in de B&B. Er is ruimte voor twee gasten in het vliegtuig en tien in de B&B in de woning van het koppel.

Info: www.slapenineenvliegtuig.nl