Slapen in een vuurtoren op prachtige locaties: een overzicht

Reportage, Varia
Roel Jacobus
Vuurtoren van Isle of Ornay in Schotland
Vuurtoren van Isle of Ornay in Schotland © Joy Tubby/Lighthouse Accommodation UK

Een overnachting in een vuurtoren is een ‘bucket list’-ervaring. Wie een beetje zoekt, vindt in Europa en verder in de wereld unieke locaties, zowel op spectaculaire klippen en eenzame eilanden als in gezellige havenstadjes.

In de periode vóór de radar en de satellietplaatsbepaling waren vuurtorens voor de scheepvaart – letterlijk – van levensbelang als baken van veilige havens of waarschuwing voor rotsen en stromingen. Vandaag zijn die functies voor vuurtorens  grotendeels weggevallen en blijven er nog nauwelijks bemande posten over. De meeste vuurtorens werden geautomatiseerd of gesloten.

De verhalen rond vuurtorens blijven wel tot de verbeelding spreken, door heroïsche weersomstandigheden en door hun soms spectaculaire locaties. In dit overzicht beginnen we met de landen die als geen andere met de zee verbonden zijn: Verenigd Koninkrijk (12.429 km kustlijn) en Ierland (1.450 km).

Veelvoudig Verenigd Koninkrijk

Langs de vaak rotsige kusten van het Verenigd Koninkrijk (VK)  – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – staan honderden vuurtorens. Typisch Brits is de grote aandacht voor het in conditie houden van historisch erfgoed. Dat gebeurt onder meer door horecafuncties, wat helpt om de noodzakelijke centen voor onderhoud in het bakje te brengen.

Een expert inzake vuurtorens is Joy Tubby, auteur van het boek ‘Lighthouse Accommodation Britain and Worldwide’ en lid van de Association of Lighthouse Keepers. Ze is zelfs getrouwd in een vuurtoren en runt de website Lighthouse Accommodation. Daar vind je werkelijk alles over vuurtorens, lichtschepen, vuurtorencruises, musea, misthoorns in het VK en andere landen. Er is een interessante blog en vooral de rubriek ‘Lighthouse Holidays: the ultimate guide’.

De website voor Britse geschiedenis UK History bundelde zeven toplocaties die over unieke troeven beschikken. Wat denk je bijvoorbeeld van een zicht op de Baai van Bristol vanuit een jacuzzi op grote hoogte in Wales of een afgelegen schiereiland met helikoptertransport in Schotland.

Vaarwel Titanic in Ierland

“Een overnachting in een vuurtoren staat op het droomlijstje van veel mensen”, zegt de Irish Landmark Trust. “De aantrekkingskracht zit in het wilde karakter van de omgeving, op het einde van de wereld. Tijdens je slaap naar het gebrul van de oceaan luisteren, is een tonicum voor de ziel. En elke site heeft een fascinerende geschiedenis.”

De stichting Irish Landmark Trust heeft in zijn ruime erfgoedportfolio vijf vuurtorens waar je kunt overnachten, met elk zijn verhaal. Bijvoorbeeld de Blackhead Lightkeepers’ House. Dat was de laatste plaats van waar de ‘Titanic’ gezien werd en staat naast een van de meest spectaculaire klippenwandelingen van Europa. De vuurtoren van St. John’s Point werd door Van Morrison bezongen. De Wicklow Head Lighthouse dateert van 1781 en heeft een verborgen zeehondenbaai en biedt ’s nachts een uniek sterrenzicht.

Reserveer tijdig Noorwegen

In opdracht van het ministerie van handel, industrie en visserij beheert Innovation Norway de nationale toeristische website Visit Norway. Tussen de duizenden verblijfsaccommodaties staan zestig vuurtorens. Die behoorden tot de meer dan tweehonderd vuurtorens die vanaf 1655 schepen veilig langs de kust leidden. Vandaag zijn de meeste vuurtorens gesloten of geautomatiseerd. Het laatste bemande gebouw van de overheid werd in 2006 gesloten.

Die historische gebouwen zijn extreem populair en er wordt aangeraden om zeker tijdig te reserveren. Het aanbod gaat van afgelegen, spectaculaire locaties tot luxueus ingerichte verblijven in een stadsomgeving. Soms slaap je in het huis van de vuurtorenwachter, soms in de toren zelf.

Vrijwillig vuurtorenwachter in VS

Voor wie bereid is om iets verder te reizen, is er een plejade aan mogelijkheden in Noord-Amerika. De United States Lighthouse Society is een vereniging die de herinnering aan drie eeuwen bemande vuurtorens levend wil houden. Tot de activiteiten behoort het promoten van vakantieverblijven in vuurtorens in vijftien staten van de VS en in Canada.

Het aanbod loopt sterk uiteen: van een klassieke bed & breakfast, een hotel, een verblijfsverhuur en een hostel (jeugdherberg) tot zeer actieve ervaringsvakanties. Op een aantal plaatsen kun je alleen verblijven als je de taken als vuurtorenwachter opneemt, zoals de lichtinstallatie onderhouden of bezoekers rondleiden. Nog een stap verder gaat het vrijwilligerswerk met meer uitgebreide taken in ruil voor een gratis verblijf.

Nederland en Frankrijk

Een overzichtelijk internationaal boekingsplatform is er bij het Nederlandse Booka Rentals bv uit Amsterdam, dat zich specialiseert in ongewone vakantieverblijven zoals woonboten, boomhutten of glamping (luxueuze camping). Een van zijn webplatformen is Bookalighthouse.com, waarop je vuurtorenvakanties kunt boeken in Europa (Duitsland, Frankrijk, Ierland, Kroatië, Malta, Nederland, Noorwegen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden), de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Het gaat om accommodaties die door private eigenaars aangeboden worden. Het dichtst bij België staan de vuurtorens in IJmuiden (Noord-Holland) en Harlingen (Friesland), en het huis van de vuurtorenwachter in Hollum op het Waddeneiland Ameland. Voor de meest nabije vuurtoren in Frankrijk, is het vanuit Brussel 800 km rijden naar Kerbel in Bretagne, waar je 25 meter hoog slaapt met zicht op de baai van Port-Louis.