Havenarbeider vier jaar in cel voor hulp bij cocaïnesmokkel

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Drugs
Archieffoto drugs © Australian Customs

Twee havenarbeiders krijgen van de Antwerpse correctionele rechtbank een celstraf voor hun betrokkenheid bij cocaïnesmokkel: de ene drie jaar met uitstel en de andere vier jaar effectief. De twee liepen in 2020 tegen de lamp bij een switchoperatie.

Op 8 september 2020 zien de bewakingsagenten van de MPET-terminal op camerabeelden een man tussen de containerstapels lopen. Op de kade troffen de bewakers twee containers aan die zonder toelating uit hun stapel waren gehaald en tegenover elkaar waren gezet. In een daarvan staken pakken met cocaïne, goed voor ruim honderd kilo, reconstrueert het persagentschap Belga. De containers waren al opnieuw verzegeld, maar niet met de originele zegels. 

3 miljoen schade 

Steve V.d.A. stond met zijn straddle carrier nog boven de containers. Hij bekende meteen dat twee mannen van Noord-Afrikaanse origine hem een week eerder aan zijn woning benaderd hadden en hem de opdracht hadden gegeven om de containers te verplaatsen. Ze hadden hem een smartphone met de encryptiesoftware van SKY ECC gegeven om contact te houden.

Steve V.d.A. zei dat hij zwaar onder druk werd gezet om de containers te verplaatsen. Door zich ziek te melden, probeerde hij er nog onderuit te komen, maar de mannen hielden voet bij stuk. Als hij zijn opdracht niet uitvoerde, zou hij voor de 3 miljoen euro aan schade moeten opdraaien. Hij vreesde voor zijn leven en dat van zijn dierbaren, maar durfde niet naar de politie te stappen.

Niets op kaai te zoeken 

Ali K. werd in de buurt van de containers aangetroffen. Hij werkte als straddleschoonmaker, maar had volgens zijn werkgever toen niets op die kaai te zoeken. Ali K. verklaarde dat hij twee verdachte mannen naar daar was gevolgd en ontkende iets met de switch te maken te hebben. Zijn baas vond in het werklokaal een achtergelaten gsm met een foto van de container en in de locker van Ali K. lagen twee containerzegels. Ali K. voerde aan dat die locker door iedereen werd gebruikt en ontkende dat hij de gsm er had achtergelaten. 

De rechtbank vond de betrokkenheid van beide beklaagden bewezen. Steve V.d.A., die twee maanden in voorhechtenis zat, werd veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel en een boete van 8.000 euro, deels met uitstel. Ali K. kreeg vier jaar effectieve celstraf en 8.000 euro boete. Geen van de beklaagden is nog werkzaam aan de haven.

Michiel Leen