Export Verenigd Koninkrijk naar EU halveert eerste maanden 2021

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Wegwijzer brexit
Wegwijzer brexit © Pixabay.com

Volgens Eurostat is de uitvoer van Groot-Brittannië naar de EU in januari en februari met maar liefst 47% gedaald, in vergelijking met 2020. Er werd ook een vijfde minder uitgevoerd van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk.

De gevolgen van de brexit zijn duidelijk te zien in de cijfers van Eurostat. Daaruit blijkt dat de export van het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Europa bijna gehalveerd is (-47%) tijdens de eerste maanden van 2021, in vergelijking met dezelfde maanden in 2020. De uitvoer van de Europese Unie naar het VK daalde minder dramatisch: met 20%. 

In het document waarin Eurostat de handelsgegevens van januari en februari 2021 samenvat, wordt benadrukt dat de opleving van de uitvoer tussen het VK en de EU van vorige maand nog altijd 32% lager ligt dan het totaal van december, toen het VK nog deel uitmaakte van de eengemaakte markt. 

Uit de cijfers blijkt dat het handelstekort van het VK met de Europese Unie in januari en februari 2021 4,6 miljard euro groter was dan in dezelfde twee maanden in 2020. 

Brexit: de tussenstand

In een interview met Flows vertelde VRT-correspondente Lia Van Bekhoven onder meer dat intussen een kwart van de kleine bedrijven in Groot-Brittannië gestopt is met handel drijven met de Europese Unie. “Het Britse beleid verbijstert ook de pro-brexit ondernemer”, zei ze nog.

Op het volgende Flowsevent ‘Brexit: de tussenstand’ op 27 april is Lia Van Bekhoven de keynotespreker. Ze zal het onder meer hebben over de stand van zaken aan beide kanten van het Kanaal. Inschrijven kan nog.

Melanie De Vrieze