België breidt samenwerking met Colombia uit in strijd drugshandel

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Coke verstopt tussen bananen uit Colombia
Coke verstopt tussen bananen uit Colombia © FOD Financiën

Minister van Justitie Van Tigchelt sluit een overeenkomst met UNODC, dat voor de Verenigde Naties de strijd tegen de georganiseerde drugshandel coördineert. Hij maakt ook 250.000 euro vrij om efficiënter informatie uit te wisselen met bronlanden zoals Colombia.

Het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) speelt een cruciale rol in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zuid-Amerikaanse landen zijn de vertrekpunten voor internationale cocaïnetransporten. UNODC nam in 2023 zo’n 250 ton cocaïne in de bronhavens in beslag. Meer dan 80 ton wordt gerapporteerd in Colombia en Ecuador.

“We zullen nu veel meer informatie over verdachte schepen, handelingen, ladingen en criminele werkwijzen met elkaar delen, zodat we de pakkans kunnen vergroten”, zegt Paul Van Tigchelt, minister van Justitie en Noordzee. “Als we de beveiliging van de havens in Latijns-Amerika versterken en hier hetzelfde doen in Antwerpen met schepen die uit Colombia, Costa Rica en Panama komen, zullen alle landen hiervan profiteren.”

Colombia

Minister Van Tigchelt had maandag 29 april een onderhoud met de Colombiaanse ambassadeur Jorge Rojas Rodriguez. Dat heeft geresulteerd in concrete toezeggingen voor een uitbreiding van de samenwerking. Zowel België als de bronlanden erkennen het gemeenschappelijke belang van het bestrijden van criminele activiteiten zoals drugshandel via maritiem transport.

België en Colombia zullen informatie uitwisselen, met name over verdachte schepen, ladingen en onregelmatigheden aan boord van schepen en in de havens. Vorig jaar werd al een samenwerkingsakkoord gesloten met Costa Rica en Panama. De samenwerking met elk bronland omvat een gestructureerde informatie-uitwisseling tussen de scheepvaartautoriteiten van beide landen.

Port Control Units

Minister Van Tigchelt maakte eind 2023 via de dienst DG Scheepvaart van FOD Mobiliteit en Vervoer 250.000 euro vrij uit het Fonds maritieme en mariene handhaving om de samenwerking op te starten met UNODC.

Bedoeling is om via het beveiligde ISPS-platform efficiënt informatie uit te wisselen tussen België en de bronlanden over verdachte handelingen op en rond schepen, aanwezigheid van onbevoegden, dubieuze ladingen en risicovolle containers. Informatie die ertoe moet leiden dat de autoriteiten de drugs sneller en gerichter kunnen opsporen. In België worden de douane, politie en Port of Antwerp-Bruges hierbij ingeschakeld.

UNODC biedt niet alleen training en technische ondersteuning aan autoriteiten en experts van verschillende landen, maar brengt ze ook samen in gespecialiseerde Port Control Units, waardoor kennisdeling en samenwerking worden bevorderd. In maart ontvingen de Belgische autoriteiten een Colombiaanse delegatie voor een vijfdaags bezoek.

PortWatch

De Colombianen maakten toen kennis met PortWatch, het nieuwe meldpunt voor verdachte zaken in alle Belgische havens. Dat is sinds begin maart actief en zal uitgebreid worden naar zeevarenden. Colombia steunt daarnaast actief de vraag om de ISPS-code (de Internationale Code voor de Beveiliging van Schepen en Havenfaciliteiten) op internationaal niveau aan te scherpen.

Ook de Belgische autoriteiten hebben baat bij een dergelijk geïntensifieerde samenwerking. Vaak worden drugs onderweg via kleine bootjes aan boord gebracht. Door de scanbeelden uit te wisselen, kunnen verschillen gedetecteerd worden en risicocontainers worden geïdentificeerd en gecontroleerd.

Alle containers gescand

Colombia maakt zich bovendien sterk dat alle containers voor export gescand worden. Om vanuit de haven van Turbo naar het zeeschip te gaan, moeten ze nog een tocht van 14 km over een kanaal afleggen. De containers worden verzegeld bij vertrek, maar onderweg worden die zegels vaak gemanipuleerd.

Daarnaast heeft Colombia een targetingcenter waarin alle informatie wordt verzameld. Wanneer drugs gevonden worden, start het een onderzoek naar de bedrijven erachter. Die informatie kan, net omdat ze gecentraliseerd is, ook vrij makkelijk gedeeld worden met de Belgische diensten. Op de Noordzee doet ons land dit op vandaag al met het Maritiem Informatiekruispunt in Zeebrugge, maar ook op land kan het nuttig zijn.

Tot slot is Colombia ook vragende partij om een uitleveringsverdrag te sluiten met België en bij uitbreiding andere EU-landen, zodat criminelen niet langer straffeloos vanuit de EU de drugstrafiek in Colombia kunnen aansturen. Indien het project met de Port Control Unit positief wordt geëvalueerd, zal dat volgend jaar worden uitgebreid naar Peru en Ecuador.