Telex: Tesla, explosie ExxonMobil, arbeidsongeval en boze verladers

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
Containerdepot S11 bij het Antwerpse Deurganckdok
Containerdepot S11 bij het Antwerpse Deurganckdok © Medrepair/MSC Belgium

MSC verlengt het verlaagde nachttarief voor lege containers bij Medrepair tot juni 2021. Na een ontploffing werd Exxon Mobile in de Antwerpse haven even ontruimd en bij H.Essers in Wilrijk gebeurde een dodelijk ongeval.

MEDREPAIR –

MSC verlengt tot eind juni 2021 het verlaagde tarief van 5 euro om ’s nachts lege containers op te halen of af te zetten bij Medrepair S11 in de Antwerpse haven. Door het succes van het project zal MSC-dochter Medrepair samen met het softwareplatform Avantida de korting voor de nachtopening zelf bekostigen. Het voordelige tarief hield sinds begin 2020 ruim 24.000 vrachtwagens uit de Oosterweelfiles. (JD)

TESLA SEMI –

Tesla zal in het beste geval dit jaar maar enkele tientallen Semi-trucks produceren. Elon Musk laat doorschemeren dat het bedrijf met een batterijtekort te kampen heeft. In een wazige tweet zegt hij: “De vraag is geen probleem, maar het aanbod van cellen op korte termijn maakt het moeilijk de Semi op te schalen. Deze beperking zal volgend jaar minder groot zijn”. Volgens Fred Lambert, hoofdredacteur van Electrek, is Tesla in Nevada nog bezig met de bouw van een assemblagelijn met een beperkte capaciteit van vijf trucks per week. Hij schat dat de productie dit jaar maar een zestigtal Semi’s zal bedragen. (PHVD)

ONGEVAL H. ESSERS –

Bij H. Essers in Wilrijk is maandagnacht een 35-jarige vrouw uit Duffel om het leven gekomen na een arbeidsongeval. Het slachtoffer belandde onder haar heftruck en overleed later in het ziekenhuis. Hoe het ongeval kon gebeuren, is op dit moment nog niet duidelijk. (JVB)

EXPLOSIE HAVEN –

Een ontploffing op het terrein van ExxonMobil in de Antwerpse haven heeft vanochtend voor opschudding gezorgd. Er ontstond een kleine brand na een lek in een installatie. De brandweer kwam ter plaatse en kreeg het vuur snel onder controle. Het bedrijf werd preventief ontruimd, er vielen geen slachtoffers. (JVB)

ONDERWATERGELUID –

Het verlagen van de snelheid van schepen tot 75% van hun ontwerpsnelheid kan schadelijk onderwatergeluid in de Noordzee met 1 tot 4dB verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid in samenwerking met de Koninklijke Belgische Redersvereniging. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne wil dat België een leidende rol opneemt binnen de IMO (Internationale Maritieme Organisatie) om concrete maatregelen uit te werken. (JD)

VERLADERS –

De Europese verladersorganisatie ESC dringt er bij de Europese Commissie op aan om actie te ondernemen in de “verstoorde scheepvaartmarkt”. Tijdens een door de Commissie georganiseerde bijeenkomst uitte ESC zijn misnoegen over een slechte dienstverlening, onbetrouwbaarheid en prijspieken in de containervaart. “De huidige situatie maakt het onmogelijk goederen uit te voeren omdat de prijzen te hoog zijn in verhouding tot de winstmarge”, klinkt het. (JD)

SUEZKANAAL –

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi heeft investeringen aangekondigd om in de toekomst beter voorbereid te zijn op incidenten als die met de Ever Given in het Suezkanaal. Volgens admiraal Ossama Rabie, voorzitter van de Autoriteit van het Suezkanaal, gaat het onder meer om de aankoop van nieuwe sleepboten. Een verbreding van het zuiden van het kanaal, waar het incident zich voordeed, verwierp de Egyptische president als economisch niet nuttig. (JVB)

ZANDVLIETSLUIS –

De Zandvlietsluis in de Antwerpse haven zal morgen 1 april buiten gebruik zijn door herstelwerken. Dat meldt Port+. De hinder zal aanhouden tussen 6.00 uur en 18.00 uur. (JVB)