Hoe wapent haven zich tegen hitte? “Geen ijskar meer te vinden”
Je werknemers vergasten op een ijsje, zoals scheepsagentuur De Keyser Thornton op bovenstaande foto doet, is altijd een navolgenswaardig idee. Maar er bestaat ook een pakket structurele maatregelen om het werk in de haven tijdens hittedagen draaglijker te maken. Veiligheidscoördinator Dries Elsen van Cepa geeft het overzicht. “In de haven zijn er constant metingen van de droge temperatuur, de zonnestraling, luchtvochtigheid en windsnelheid, de zogenaamde WBGT-metingen. Die metingen worden vier keer per dag uitgevoerd en worden dagelijks met spanning afgewacht. De haven is opgedeeld in drie zones, twee op de rechter- en een op de linker-Scheldeoever. Wordt in een zone de temperatuurdrempel overschreden, dan worden maatregelen van kracht: er komen extra pauzes van twintig en in extreme gevallen veertig minuten. Zodra een drempel is overschreden, wordt dit via sms en/of e-mail aan de werkgevers gemeld. Die moeten vervolgens iedereen inlichten. Ook foremannen en ceelbazen krijgen deze meldingen.”
Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.