Organisatie blikt terug op geslaagde editie van FIATA in Brussel

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Het organiserend comité van FIATA 2023 met links Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts
Het organiserend comité van FIATA 2023 met links Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts © FIATA

Het wereldcongres van de internationale expediteursvereniging FIATA is achter de rug en organisatoren Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts blikken tevreden terug. “De deelnemers waren zeer positief over de contacten die ze hebben kunnen leggen én over het hoge niveau ervan”, klinkt het.

Vorige week, van 3 tot en met 6 oktober 2023, vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de vertegenwoordigers van de internationale expeditiesector. Het congres stond dit jaar in het teken van ‘The Changing Climate of Logistics’.

“We zijn bijzonder fier dat deze editie in Brussel werd gehouden”, zegt Marc Huybrechts, lid van het organiserend comité. “We hebben niet minder dan zevenhonderd deelnemers uit tachtig verschillende landen mogen verwelkomen. De focus van het congres lag op de nieuwste trends in de wereldwijde logistiek en de verantwoordelijkheid van de logistieke sector in het licht van de klimaatverandering.”

Succes hackathon

“Traditioneel is er ook altijd een jongerendag op het congres, maar dat is meestal een vrij statisch gebeuren”, vult Olivier Schoenmaeckers, directeur FORWARD Belgium aan. “Daarom hebben we er dit jaar een hackathon van gemaakt, waarbij een honderdtal studenten actief op zoek moesten gaan naar oplossingen. Zij hebben gewerkt rond drie verschillende businesscases: innovatie, digitalisering en duurzaamheid. Op het einde van de dag moesten zij dan voor een jury een pitch geven van hun oplossing. Het is een creatieve manier om de jongeren meer te betrekken, en bovendien kunnen ze er de komende weken ook zelf nog mee aan de slag gaan.”

“Het is de eerste keer dat we zo’n hackathon hebben gehouden, maar het was een overweldigend succes”, zegt Huybrechts. “Er waren niet alleen studenten van hogescholen en universiteiten vanuit België, maar zelfs vanuit Nederland en Duitsland. Daarmee is de toon gezet en dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Beurs

“We hebben gedurende twee dagen van het congres eveneens een beurs gehouden”, belicht Huybrechts nog een ander aspect van FIATA. “Uniek daarbij was het ‘Belgian Logistics Pavillion’, waarop alle havens én luchthavens aanwezig waren. Dat wil zeggen de luchthavens van Brussel, Luik en Oostende, en de zeehavens North Sea Port, Port of Antwerp-Bruges en Haven Oostende. Ook de Flanders Investment and Trade en de douane waren in het paviljoen vertegenwoordigd. We hebben er bijzonder positieve reacties over ontvangen. Iedereen was zeer tevreden over de goede contacten die men er heeft kunnen leggen op een zeer hoog niveau.”

“Uiteraard was er ook het Belgian Beer Cafe, want dat mag niet ontbreken”, lacht Huybrechts. “Het is daar dat we ook onze welkomstreceptie hebben gehouden, de start van wat wij het ‘sociale programma’ noemen. De daaropvolgende avond hadden we een ‘Belgian Night’ in het Belgian Comic-stripmuseum, om dan de avond nadien te eindigen met een climax op ons galadiner in Autoworld. Die gala-avond heeft echt de verwachtingen van de gasten overtroffen. Ook de sfeer was bijzonder goed en de dansvloer was dan ook heel snel gevuld … Men stond bijna te wachten om te kunnen dansen. Het was de perfecte afsluiter van een zeer geslaagde editie van FIATA.”

Aan de hackathon nemen zo'n honderd studenten deel.
Aan de hackathon namen zo’n honderd studenten deel. (c) FIATA
Organisatie blikt terug op geslaagde editie van FIATA in Brussel – Flows

Organisatie blikt terug op geslaagde editie van FIATA in Brussel

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Het organiserend comité van FIATA 2023 met links Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts
Het organiserend comité van FIATA 2023 met links Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts © FIATA

Het wereldcongres van de internationale expediteursvereniging FIATA is achter de rug en organisatoren Olivier Schoenmaeckers en Marc Huybrechts blikken tevreden terug. “De deelnemers waren zeer positief over de contacten die ze hebben kunnen leggen én over het hoge niveau ervan”, klinkt het.

Vorige week, van 3 tot en met 6 oktober 2023, vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de vertegenwoordigers van de internationale expeditiesector. Het congres stond dit jaar in het teken van ‘The Changing Climate of Logistics’.

“We zijn bijzonder fier dat deze editie in Brussel werd gehouden”, zegt Marc Huybrechts, lid van het organiserend comité. “We hebben niet minder dan zevenhonderd deelnemers uit tachtig verschillende landen mogen verwelkomen. De focus van het congres lag op de nieuwste trends in de wereldwijde logistiek en de verantwoordelijkheid van de logistieke sector in het licht van de klimaatverandering.”

Succes hackathon

“Traditioneel is er ook altijd een jongerendag op het congres, maar dat is meestal een vrij statisch gebeuren”, vult Olivier Schoenmaeckers, directeur FORWARD Belgium aan. “Daarom hebben we er dit jaar een hackathon van gemaakt, waarbij een honderdtal studenten actief op zoek moesten gaan naar oplossingen. Zij hebben gewerkt rond drie verschillende businesscases: innovatie, digitalisering en duurzaamheid. Op het einde van de dag moesten zij dan voor een jury een pitch geven van hun oplossing. Het is een creatieve manier om de jongeren meer te betrekken, en bovendien kunnen ze er de komende weken ook zelf nog mee aan de slag gaan.”

“Het is de eerste keer dat we zo’n hackathon hebben gehouden, maar het was een overweldigend succes”, zegt Huybrechts. “Er waren niet alleen studenten van hogescholen en universiteiten vanuit België, maar zelfs vanuit Nederland en Duitsland. Daarmee is de toon gezet en dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Beurs

“We hebben gedurende twee dagen van het congres eveneens een beurs gehouden”, belicht Huybrechts nog een ander aspect van FIATA. “Uniek daarbij was het ‘Belgian Logistics Pavillion’, waarop alle havens én luchthavens aanwezig waren. Dat wil zeggen de luchthavens van Brussel, Luik en Oostende, en de zeehavens North Sea Port, Port of Antwerp-Bruges en Haven Oostende. Ook de Flanders Investment and Trade en de douane waren in het paviljoen vertegenwoordigd. We hebben er bijzonder positieve reacties over ontvangen. Iedereen was zeer tevreden over de goede contacten die men er heeft kunnen leggen op een zeer hoog niveau.”

“Uiteraard was er ook het Belgian Beer Cafe, want dat mag niet ontbreken”, lacht Huybrechts. “Het is daar dat we ook onze welkomstreceptie hebben gehouden, de start van wat wij het ‘sociale programma’ noemen. De daaropvolgende avond hadden we een ‘Belgian Night’ in het Belgian Comic-stripmuseum, om dan de avond nadien te eindigen met een climax op ons galadiner in Autoworld. Die gala-avond heeft echt de verwachtingen van de gasten overtroffen. Ook de sfeer was bijzonder goed en de dansvloer was dan ook heel snel gevuld … Men stond bijna te wachten om te kunnen dansen. Het was de perfecte afsluiter van een zeer geslaagde editie van FIATA.”

Aan de hackathon nemen zo'n honderd studenten deel.
Aan de hackathon namen zo’n honderd studenten deel. (c) FIATA