Katoen Natie, Maersk, Challenge Airlines, ‘Sparky’ en gebreken

Kort, Varia
Julie Desmet
Damen Sparky
Damen Sparky © Damen

Katoen Natie investeert in een AutoStore-systeem, Challenge Airlines MT vervoert Vlaamse wandtapijten, Damens elektrische havensleepboot ‘Sparky’ staat op de TIME’s Best Inventions List en de haven van Hamburg investeert in een waterstofterminal.

UITHALING –

In het Antwerpse havengebied zijn op zondagavond 20 november 2022 vijf mannen betrapt op verboden terrein, mogelijk omdat ze er een partij drugs wilden uithalen. Drie verdachten werden volgens het parket ter plaatse opgepakt, de twee anderen vluchtten weg met een wagen en konden even later op de Antwerpse ring worden gevat. De vijf werden niet betrapt bij een partij cocaïne, maar bevonden zich dus wel op een locatie die zich leent tot het uithalen van drugspartijen uit containers. Ze zullen worden verhoord over hun aanwezigheid op haventerrein. (JD/Belga)

KATOEN NATIE –

Katoen Natie heeft geïnvesteerd in een AutoStore-systeem, voor het assortiment kleine onderdelen, voor een grote doe-het-zelfspeler in de Benelux. Katoen Natie zal op Loghidden City in Kallo samen met partner Element Logic, een AutoStore-systeem van 31.000 totes (plastic bakken) en 20 robots installeren. Met dat systeem kan Katoen Natie 5.000.000 orderregels per jaar op maximale capaciteit voorbereiden. (BM)

IRISH FERRIES –

Bij een controle door de Franse autoriteiten werden op de ‘Isle of Inisheer’ van Irish Ferries negen gebreken vastgesteld. Die ropax onder Cypriotische vlag vaart sinds 2022 op de Kanaalroute Calais-Dover. De inspecteurs onderzochten onder meer of de bemanning voldoende met de veiligheidsprocedures vertrouwd is. Geen van de gebreken was dermate ernstig dat het schip aan de ketting moest. Na de controle op 7 november kreeg de rederij vijftien dagen om alles in orde te brengen. (RJ)

CHALLENGE AIRLINES –

Challenge Airlines MT heeft kostbare Vlaamse wandtapijten, die in ons land gerestaureerd werden, vervoerd van Luik naar Malta. De waardevolle vracht was de eerste die door de luchtvaartmaatschappij op haar eerste vlucht werd vervoerd, nadat zij op 1 november 2022 van Transport Malta haar Air Operator Certificate (AOC) had gekregen. “320 jaar geleden vonden deze waardevolle Vlaamse wandtapijten per schip hun weg van België naar Malta. Vandaag zijn we vereerd en verheugd dat we zijn uitgekozen om ze terug te brengen naar hun thuis in de St John’s Co-Cathedral, Valletta”, zei Yossi Shoukroun, CEO van Challenge Group. (MDV)

DAMEN –

Het Amerikaanse TIME Magazine heeft Damens eerste volledig elektrische havensleepboot ‘Sparky’ op de TIME’s Best Inventions List 2022 geplaatst. De TIME Best Inventions List, met een focus op onder andere duurzame energie, wordt samengesteld door redacteuren en correspondenten overal ter wereld. ‘Sparky’ wordt in slechts twee uur opgeladen en kan daarna uren aan de slag in de haven van Auckland en zal jaarlijks 465 ton aan CO2-emissies besparen. Daarnaast beschikt de sleper over 70 ton trekkracht, is hij geluidsarm, trilt veel minder en zijn de verwachte exploitatiekosten minder dan een derde van die van een dieselsleepboot. (BM)

HAMBURG –

Vanaf 2026 zal een terminal in de haven van Hamburg jaarlijks 100.000 ton groene waterstof leveren die is omgezet uit ammoniak. De bouw van de waterstofterminal is op initiatief van gasproducent Air Products en energiebedrijf Mabanaft. Bij de opstart zal de installatie capaciteit hebben om 55.000 ton ingevoerde groene ammoniak te ontvangen. De eerste fase van het project wordt gefinancierd met een investering van 500 miljoen euro, die later zal worden gevolgd door nog eens 500 miljoen euro. De faciliteit zal worden aangesloten op een terminal van Tanklager Oiltanking Deutschland. (JD)

MAERSK –

De Deense scheepvaartgroep Maersk heeft in de haven van Duisburg de eerste spadesteek gegeven voor een nieuwe logistiekcentrum op het bedrijventerrein Logport VI. Op een oppervlakte van 112.000 m² komt een magazijn van ongeveer 43.000 m² met 84 laadpoorten en een crossdockruimte vlak aan de Rijn. De buitenoppervlakte bedraagt 50.000 m². Het gebouw is uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen. Een deel van de daken en wanden worden met planten bekleed. De ingebruikname is voorzien eind juli 2023. Maersk opende in het derde kwartaal alleen al 21 nieuwe distributiecentra. In totaal telt het bedrijf wereldwijd 450 logistiekcentra. (KH)

SCHIKKING –

De Amerikaanse dochteronderneming van Maersk, Maersk Line Limited (MLL), heeft een schikking getroffen met voormalig scheepscadet Hope Hicks, die had beweerd dat er in 2019 een ernstige aanranding plaatsvond aan boord van een Maerskschip. Noch Maersk noch Hicks’ vertegenwoordiging zal details over de schikking bekendmaken. Ook zal er niet naar buiten worden gebracht of  er enige compensatie is betaald als onderdeel van de overeenkomst. (BM)