Contargo, Antwerp@C, waterstofvliegtuig, Van Moer en Oosterweel

Kort, Varia
Julie Desmet
20220223 Van Moer Scania
Van Moer Logistics bestelt 60 nieuwe Scania trekkers van het type 460 R Super A4X2NB © Van Moer Logistics

Torsten Wefers is de nieuwe commercieel directeur van Liege Airport, Havenbedrijf Rotterdam start eind 2022 een proef met mobiele walstroom voor de Cargowschepen en in Taiwan kwam een loods om bij het aan boord gaan van een schip tijdens een storm.

VAN MOER LOGISTICS – 

Van Moer Logistics uit Zwijndrecht heeft een nieuwe bestelling geplaatst van 60 Scania-trekkers van het type 460 R Super A4X2NB. De 60 nieuwe trekkers, met de zuinige 13-liter Super aandrijflijn, zullen ingezet worden ter vervanging van oudere modellen, om zo de vloot verder te vergroenen. “Een exponentiële groei van de vloot is niet aan de orde, ook al omdat het moeilijk is om extra chauffeurs te vinden”, zegt Felien Van Oost, marketing & communication manager bij Van Moer. (YDS) 

LIEGE AIRPORT –

Torsten Wefers is benoemd tot commercieel directeur van Liege Airport. Wefers is met zijn uitgebreide ervaring op het vlak van luchtvracht, marketing en zakenrelaties geen onbekende in de sector. “Tijdens zijn carrière eerst bij Düsseldorf Airport en later bij Köln Airport toonde hij zijn kennis van luchtvervoer, cargo en de logistieke keten”, zegt Laurent Jossart, CEO van Liège Airport. Wefers zal naar eigen zeggen vooral aandacht besteden aan de implementatie van een performant digitaal systeem voor de vrachtgemeenschap en aan de versterking van multimodale logistieke oplossingen. (MDV)

ANTWERP@C – 

Na het afronden van een haalbaarheidsstudie start het consortium Antwerp@C nu de ‘engineering-fase‘ voor de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur in de Antwerpse haven. Die moet de uitstoot in de haven tegen 2030 met de helft verminderen. Tijdens de engineering zal de aanleg van de centrale ‘backbone’ doorheen de haven – zowel op linker- als rechteroever – uitgewerkt worden. Daarbij zijn ook een gemeenschappelijke liquefactie-eenheid om CO2 vloeibaar te maken en maritieme laadfaciliteiten voor de transporten. (JD)

OOSTERWEEL – 

Van 25 februari tot 8 maart 2022 verloopt het autoverkeer op de Oosterweelsteenweg op één rijstrook. Het terrein wordt bouwklaar gemaakt voor de bouw van de Oosterweelknoop, dat de Antwerpse haven en het noorden van Antwerpen beter moet ontsluiten. De fietstunnel onder de Oosterweelsteenweg is afgesloten. (JD)

LOODS – 

Op 21 februari 2022 is een loods nabij de Taiwanese haven van Taichung in zee gevallen terwijl hij aan boord ging van het feederschip ‘Blue Ocean’, dat wordt geëxploiteerd door Shanghai Jinjiang Shipping. Het slachtoffer werd door de crew bewusteloos uit het water gehaald en met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar hij overleed. Volgens berichten in de Taiwanese media verloor hij zijn evenwicht door de sterke wind tijdens het moessonseizoen. (JD)

WALSTROOM – 

Havenbedrijf Rotterdam start eind 2022 een proef met mobiele walstroom op basis van waterstof voor de schepen van Cargow die daar tweemaal per week arriveren. Mobiele oplossingen zijn nodig op zeehaventerminals waar investeringen in vaste walstroom minder voor de hand liggen. Cargow zal twee van zijn schepen aanpassen om ze geschikt te maken voor het draaien op walstroom. Zeeschepen in de haven gebruiken jaarlijks circa 750-850 GWh aan elektriciteit, ongeveer net zoveel als 200.000 huishoudens. Hier is veel winst te behalen voor de luchtkwaliteit, de leefbaarheid en het klimaat. Daarom neemt Heerema dit jaar in de Rotterdamse haven een walstroominstallatie voor zijn offshore schepen in gebruik. (AB)

AIRBUS –

Vliegtuigbouwer Airbus en motorenfabrikant CFM International gaan samenwerken aan een vliegtuig op waterstof. Concreet zal een test-Airbus A380 uitgerust worden met tanks voor vloeibare waterstof die door Airbus-vestigingen in Frankrijk en Duitsland klaargemaakt worden. Het waterstofvliegtuig is een van de vlaggenschipprogramma’s van Airbus, dat ernaar streeft tegen 2035 een emissievrij vliegtuig in gebruik te hebben. Airbus onthulde in september 2020 drie waterstofaangedreven vliegtuigconcepten onder de naam “ZEROe”. (MDV)

CONTARGO –

Terminaloperator Contargo North France in Valenciennes biedt nu ook exportmogelijkheden aan naar China via de haven van Duisburg. De terminal ontvangt al meer dan een jaar containers vanuit China. De containers worden op de Duisburg Intermodal Terminal (DIT) overgeslagen van het spoor op binnenschepen en naar Valenciennes gebracht. Dat kan voortaan ook in de andere richting. Al binnen een paar uur na aankomst kunnen de containers worden afgehaald. Contargo wil daarmee een alternatief bieden voor zeetransport en de verstoorde internationale logistieke ketens. (KH)